Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κινηματογραφικές βραδιές με την Μέριλ Στριπ», ένα διαφορετικό βιβλίο

«Κινηματογραφικές βραδιές με την Μέριλ Στριπ», ένα διαφορετικό βιβλίο

Μπορεί μια ταινία να δράσει ψυχοθεραπευτικά; Ναι, λέει η αμερικανίδα συγγραφέας Μία Μαρτς και το απέδειξε με το μυθιστόρημά της «Κινηματογραφικές βραδιές με την Μέριλ Στριπ», όπου παρουσιάζει στην «οθόνη» του βιβλίου της τρεις προσωπικές ιστορίες γυναικών που, χτυπημένες από τον πόνο, την προδοσία και την απώλεια, βρίσκουν ψυχικό καταφύγιο βλέποντας ταινίες της μεγάλης ηθοποιού.

Μπορεί μια ταινία να δράσει ψυχοθεραπευτικά; Ναι, λέει η αμερικανίδα συγγραφέας Μία Μαρτς και το απέδειξε με το μυθιστόρημά της «Κινηματογραφικές βραδιές με την Μέριλ Στριπ», όπου παρουσιάζει στην «οθόνη» του βιβλίου της τρεις προσωπικές ιστορίες γυναικών που, χτυπημένες από τον πόνο, την προδοσία και την απώλεια, βρίσκουν ψυχικό καταφύγιο βλέποντας ταινίες της μεγάλης ηθοποιού.

Όπως εξηγεί η ίδια, αφορμή για το μυθιστόρημα αυτό, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος» σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου, ήταν μια βιωματική της εμπειρία μετά από γιορτινό τραπέζι στο πατρικό σπίτι, όπου με ποπ κορν και την ταινία «Γέφυρες του Μάντισον» ένιωσε να ανοίγεται στην μητέρα της και στην παρέα, συζητώντας θέματα που ποτέ δεν θα τόλμησαν άλλοτε.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με κινηματογραφικό τρόπο: Κοντινά πλάνα, αδιάπτωτη πλοκή, ελκυστικοί διάλογοι.

Τρεις γυναίκες, δύο αδερφές και η ξαδέρφη τους, που έζησαν την παιδική τους ηλικία μαζί, θα επανενωθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι αδερφές Ίζαμπελ και Τζουν, μετά τον θάνατο των γονιών τους από ένα φοβερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μένουν στο ίδιο σπίτι με την ξαδέρφη τους Κατ, που έχασε τον πατέρα της στο ίδιο δυστύχημα.

Την ανατροφή και τριών κοριτσιών αναλαμβάνει η Λόλι, η μητέρα της Κατ. Μετά από χρόνια η αρχηγός της οικογένειας, θεία και μητέρα, Λόλι τις καλεί στην πανσιόν που διευθύνει για να τους ανακοινώνει ένα δυσάρεστο γεγονός. Πάσχει από καρκίνο και της απομένει λίγος χρόνος ζωής. Η σοκαριστική αυτή αποκάλυψη θα φέρει τις τρεις κοπέλες με ένα απροσδόκητο τρόπο πιο κοντά.

Η Ίζαμπελ ως έφηβη ήταν ένα δύσκολο και δύστροπο παιδί. Μετά τον θάνατο των γονιών της γνωρίζει τον Έντουαρντ, έναν νεαρό που την βοηθάει να ξεπεράσει το χαμό των δικών της. Τον ερωτεύεται αμέσως και τον παντρεύεται. Ζουν στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ μια πλούσια και άνετη ζωή. Όμως, μια συμφωνία που είχαν κάνει ως έφηβοι, εμποδίζει την Ίζαμπελ να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο. Να γίνει μητέρα. Ο σύζυγός της -ανένδοτος- θέλει να τηρήσουν αυτήν την συμφωνία. Ώσπου η νεαρή γυναίκα ανακαλύπτει ότι ο Έντουαρντ έχει εξωσυζυγική σχέση, και μάλιστα με μια γυναίκα η οποία έχει ήδη ένα παιδί.

Η Τζουν, η αδερφή της Ίζαμπελ -ανύπαντρη μητέρα- αποφασίζει να βρει τον πατέρα του γιου της. Είναι μια έξυπνη μαθήτρια με πολλές προοπτικές που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο μετά από μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Ένα βράδυ γνωρίζει σε ένα κλαμπ τον Τζον Σμιθ. Η σχέση τους κράτησε μόνο δυο μέρες, γιατί ο Τζον δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού της τρίτης μέρας. Από αυτήν τη σχέση γεννήθηκε ο γιος της Τσάρλι. Οι προσπάθειες της Τζουν να ανακαλύψει τον Τζον είχαν αποβεί άκαρπες. Για να μπορέσει να μεγαλώσει τον γιο της δουλεύει στο βιβλιοπωλείο ενός φίλου της στο Πόρτλαντ. Όταν ο εφτάχρονος Τσάρλι της ζητάει στοιχεία για να συμπληρώσει το γενεαλογικό του δέντρο του υπόσχεται ότι θα ψάξει να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.

Η Κατ, κόρη της Λόλι και ξαδέρφη των κοριτσιών, είναι μία ήσυχη κοπέλα που δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το Μέιν. Της αρέσει να φτιάχνει γλυκά και ονειρεύεται να ταξιδέψει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης δουλεύοντας στα καλύτερα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Βρίσκεται όμως εγκλωβισμένη στον τόπο της και σε μια προκαθορισμένη σχέση από τους γονείς από την ηλικία των πέντε ετών. Ο παιδικός της φίλος, Όλιβερ την ζητάει σε γάμο. Η Κατ δέχεται, αλλά αμφιταλαντεύεται κατά πόσο έχει πράξει σωστά ή όχι. Η αρρώστια της μητέρας της και η έλξη που νιώθει για τον γιατρό Ματέο της δημιουργεί ακόμη περισσότερες αμφιβολίες. Οι σκέψεις της είναι μπερδεμένες και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες. Η μόνη σκέψη της είναι πως θα κάνει την μητέρα της ευτυχισμένη τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Ένα εισιτήριο για Παρίσι χωρίς επιστροφή θα την βγάλει από το αδιέξοδο αυτό.

Η συγγραφέας επανασυνδέει αυτές τις γυναίκες μέσα από τις κινηματογραφικές βραδιές που διοργανώνει η Λόλι κάθε εβδομάδα στην πανσιόν. Και αυτός ο μήνας είναι ο μήνας της Μέριλ Στριπ. «Φλογισμένες σχέσεις», «Οι γέφυρες του Μάντισον», «Μάμα μία», «Πέρα από την Αφρική», «Φλερτάροντας τη ζωή», «Είναι μπερδεμένο», «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Ο διάβολος φοράει Prada», «Τζούλι και Τζούλια» είναι οι ταινίες οι οποίες φέρνουν τις τέσσερις γυναίκες πιο κοντά.

Ταινίες που βοηθούν να ξετυλίξουν την πορεία τους και να αμφισβητούν όλα όσα πίστευαν για τη ζωή, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ταινίες που αντικατοπτρίζουν την περίπλοκη εξέλιξή τους και μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά, τους φόβους, και τους προβληματισμούς τους. Ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους, γνωρίζουν επιτέλους η μία την άλλη και έχουν τις ζωές που οι ίδιες ορίζουν.

Ένα βιβλίο με 417 σελίδες που, διαβάζοντάς το, είναι σαν να παρακολουθείς ταινία για… ταινίες της Μέριλ Στριπ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024