«Λύση» δεν είναι οι προσλήψεις στο δημόσιο λέει το 80% των ανέργων
«Πλάτη» στο δημόσιο, αλλά και στο ενδεχόμενο προσλήψεων στους δήμους ως μέτρο για τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω του 10%, γυρνούν σχεδόν οκτώ στους δέκα άνεργους και στους νέους. Ταυτόχρονα, το 70,5% θεωρούν ότι η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research. Αντίθετα, οι νέοι (18-35 ετών), όσο και οι άνεργοι (18-55 ετών), τοποθετούν στην πρώτη θέση για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα.
«Πλάτη» στο δημόσιο, αλλά και στο ενδεχόμενο προσλήψεων στους δήμους ως μέτρο για τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω του 10%, γυρνούν σχεδόν οκτώ στους δέκα άνεργους και νέους. Ταυτόχρονα, επτά στους δέκα (70,5%) θεωρούν ότι η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού, KA – Business.gr, που στηρίχθηκε σε δείγμα 3.234 ατόμων πανελλαδικά.
Οι άνεργοι και οι νέοι λοιπόν, δεν βλέπουν ως λύση την πρόσληψη στο δημόσιο (78,9% το θεωρεί λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή) ή τους δήμους (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76,9%).
Τόσο οι νέοι του δείγματος, ηλικίας 18 – 35 ετών, όσο και οι άνεργοι 18 – 55 ετών, τοποθετούν στην πρώτη θέση, με ποσοστά 97,1% και 97,3% αντίστοιχα, τα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (σε προκαθορισμένη λίστα πιθανών απαντήσεων).
Ακολουθούν τα κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους (με ποσοστό 95,3% για τους νέους και 97,3% για τους άνεργους).
Αμφότερες οι κατηγορίες θεωρούν ως «πολύ ή αρκετά σημαντική» την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής για τη μετεγκατάσταση/άσκηση δραστηριότητας στην ύπαιθρο (ποσοστό 88,4% μέσος όρος, που ανεβαίνει στο 91,1% για τους άνεργους και είναι 86,5% για τους νέους).
Με ποσοστό 76,7% (μέσος όρος για τις δύο κατηγορίες) ακολουθεί ο δανεισμός χωρίς αυστηρά κριτήρια για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και με 74,8% η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας κτλ).
Οι μικρές ενισχύσεις έως 5000 ευρώ για την μετεγκατάσταση χαρακτηρίζονται ως «πολύ ή αρκετά σημαντικές» για το 59,2% των ερωτηθέντων, ενώ τα μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας κρίνονται με τον ίδιο τρόπο από το 56,8%.
Αρνητική η γνώμη του 73% για την αγροτική πολιτική της ΕΕ
Οι ερωτηθέντες δεν έχουν θετική άποψη για την ασκούμενη αγροτική πολιτική της ΕΕ. Σε ποσοστό 72,9% την κρίνουν «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά», σύμφωνα πάντα με την έρευνα, που παρουσίασε η δημοσιογράφος και ιδρύτρια του «www. ka – business.gr», Ραλλιώ Λεπίδου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 5ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη».
Κάλεσμα στους νέους Έλληνες «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία» απηύθυνε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 τετραπλασιάζει τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα, εκπαίδευση και συμβουλευτική των νέων αγροτών.
Συμπλήρωσε ότι η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερος τουρισμός και γεωργία, αλλά ποιοτικότερος τουρισμός και ποιοτικότερη γεωργία. Επίσης, απαραίτητα για την ανάπτυξη «είναι τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να έρθουν μέσα από την κατάθεση καινοτόμων ιδεών».
«Η έρευνα στην Ελλάδα μοιάζει με τα smart phones»
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα σύνδεσης έρευνας και πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τη λεγόμενη «τριπλή έλικα», εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Λακασάς.
Η έρευνα στην Ελλάδα, υποστήριξε, λειτούργησε επί μακρόν σαν τα «smart phones» (έξυπνα τηλέφωνα), τα οποία έχουν πάρα πολλές δυνατότητες, εκ των οποίων λίγες χρησιμοποιούνται στην πράξη.
«Στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαμε υπερπαραγωγή ‘γνώσης για τη γνώση’. Και έρευνα στοχευμένη κυρίως στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, όχι στην αγορά. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί. Όταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι πχ, 9% στην Κίνα, όταν έχεις τόσο λίγα, πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση», τόνισε.
Συρρίκνωση στον κλάδο πληροφορικής, αλλά ευοίωνες προοπτικές
Συρρίκνωση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πληροφορικής στη Β. Ελλάδα κι όχι μόνο, συνεπεία παραγόντων όπως οι εξής: μείωση ερευνητικών προϋπολογισμών, διαρροή εγκεφάλων, αβεβαιότητα και μη φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Θεόφιλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ο κλάδος παγκοσμίως δεν συρρικνώνεται, αλλά αναπτύσσεται.
«Θεωρώ ότι ο κλάδος είναι ουσιαστικά στο ξεκίνημά του και πρέπει και εμείς να είμαστε μέρος της προσπάθειας. Παγκοσμίως περίπου 2,5 εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνέτ συνδέονται καθημερινά μεταξύ τους. Έχουμε περίπου 50 deals εξαγορών στη Silicon Valley ημερησίως και περίπου 700 νέες εταιρείες του κλάδου ιδρύονται ετησίως στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή όμως, το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι διασυνδεδεμένο. Αυτό δείχνει τη δυναμική», ανέφερε ο κ.Μυλωνάς.
*Το 5ο πολυσυνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ. Θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο, από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου 2/11. Στη διάρκειά του, πέραν των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν από κοντά το σκούτερ υδρογόνου ελληνικής κατασκευής, αλλά και τι γίνεται όταν η νανοτεχνολογία συναντά …τη μόδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συρία: Κίνδυνος για τη χώρα, η επιμονή του Ισραήλ να αποστρατιωτικοποιηθεί ο νότος, λέει ο Αλ-Σάρα
- Βόλος – Κηφισιά 1-1: Ο Σιαμπάνης «κράτησε» τον βαθμό για τους Βολιώτες (vid)
- Δεν έχετε στολίσει ακόμη; Τι να προσέξετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς