Πρωτοφανής πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου το 2013
Μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται σε ορισμένες περιοχές η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τις εξαγωγές, ενώ κακά είναι τα νέα και από τον ΕΛΓΑ, αφού δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.
Μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται σε ορισμένες περιοχές η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους» της Δευτέρας, οι περιοχές όπου θα υπάρξει μείωση της παραγωγής είναι η Κρήτη, η Λέσβος και η Πελοπόννησος.
Στην Κρήτη η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 50.000 τόνους (από 120.000) και στη Μυτιλήνη τους 8.000 τόνους (από 17.000 το 2012).
Το κυρίαρχο πρόβλημα με την φετινή παραγωγή έχει να κάνει με την προβληματική καρπόδεση και σχινοκαρπία, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, στελέχη του ΕΛΓΑ τονίζουν ότι στη μειωμένη παραγωγή συμβάλλει και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας.
Όπως εξηγούν στην εφημερίδα, τα δένδρα τη μία χρονιά παράγουν το σύνολο της δυναμικότητάς τους, ενώ την επόμενη η παραγωγή είναι μειωμένη.
Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τις εξαγωγές, ενώ κακά είναι τα νέα και από τον ΕΛΓΑ, αφού δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας, είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες είτε για ανέμους -βροχοπτώσεις.
Η μοναδική περίπτωση να ενισχυθούν οι παραγωγοί είναι να εγκρίνει η Κομισιόν το πρόγραμμα ενισχύσεων που θα της υποβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση
- Σαχάρα το Ηράκλειο – «Πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη

