Πρακτόρικη η επίθεση Λαζαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Κωνσταντοπούλου
Στη Βουλή μεταφέρθηκε την Πέμπτη η αντιπαράθεση του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ για «πρακτόρικη και προβοκατόρικη» επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω κάθε δικαίωμα να προειδοποιώ ότι για τα επόμενα κρούσματα βίας που θα υπάρξουν, αν δεν προέρχονται μόνο από τη γνωστή πλευρά, θα έχουν ευθύνες κι αυτοί που δεν άκουσαν την προειδοποίηση τώρα» απάντησε ο κ. Λαζαρίδης.
Στη Βουλή μεταφέρθηκε την Πέμπτη η αντιπαράθεση του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ για «πρακτόρικη και προβοκατόρικη» επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναμένω τη θέση της κυβέρνησης για τη συνεχιζομένη, εμπρηστική, προκλητική, πρακτόρικη και προβοκατόρικη επίθεση του κ. Λαζαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επιλέγει να τοποθετηθεί λέγοντας ότι το κόμμα, που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δήθεν εκτός συνταγματικού τόξου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαχείρισης και διάθεσης. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δημοκρατία» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και ανέφερε ότι «δημιουργεί μείζονα ανησυχία η επιμονή του κ. Λαζαρίδη να μιλά για νεκρούς που θα έρθουν, προσφέροντας υπηρεσίες».
Επανέλαβε δε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «κανείς δεν δικαιούται να προσποιείται ότι αγνοεί τα σχέδια αποσταθεροποίησης που υπάρχουν εις βάρος της χώρας, και αποδεικνύονται από ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, και να αγνοεί τι σημαίνει προβοκάτσια».
«Ναι, προσφέρω υπηρεσία, όταν προειδοποιώ ότι πέρα από τη βία, υπάρχει και ένταση που οδηγεί στη βία, που μπορεί να οδηγεί σε χειρότερη βία και πρέπει να το αποτρέψουμε» απάντησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και τόνισε:
«Έχω κάθε δικαίωμα να κάνω κριτική σε αυτούς, που κατά τη γνώμη μου, καλλιεργούν αυτήν την ένταση. Δεν μπορεί να στοχοποιούμαι γι’ αυτό. Έχω κάθε δικαίωμα να προειδοποιώ ότι για τα επόμενα κρούσματα βίας που θα υπάρξουν, αν δεν προέρχονται μόνο από τη γνωστή πλευρά, θα έχουν ευθύνες κι αυτοί που δεν άκουσαν την προειδοποίηση τώρα. Κι αυτό που θέλω να κάνω είναι όλοι να γίνουμε πιο υπεύθυνοι εδώ μέσα. Κι όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι».
Ο βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:
«Γιατί κανένας σας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Κι αυτή την κακή συνήθεια, να στοχοποιείτε όποιον σας λέει αυτά που ακούγονται σε όλη την κοινωνία, πρέπει να το κόψετε αυτό, το να στοχοποιείτε όποιον σας καλεί να αναλάβετε τις ευθύνες σας κι όποιον σας μιλάει για αλήθειες τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσετε. Δεν είστε υπεράνω κριτικής. Θα τη δέχεστε. Θα την ακούτε. Χωρίς αυτές τις ανοησίες περί πρακτόρικης και προβοκατόρικης επίθεσης».
Απευθυνόμενος δε ειδικώς προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε: «Αν σας έλεγαν εσάς κάτι τέτοιο πως θα αντιδρούσατε; Και γιατί εγώ τάχα πρέπει να αντιδράσω λιγότερο; Κι απευθύνομαι στους εχέφρονες ανάμεσά σας -και υπάρχουν πολλοί- και σας λέω: Αν εσείς τα εισπράττατε αυτά, επειδή κάνετε κριτική, καθόλα θεμιτή -και έχετε πει πολύ χειρότερα εσείς- πώς θα αντιδρούσατε;». «Δεν θέλω να μου απαντήσετε εδώ μέσα, σκεφτείτε το» κατέληξε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, ο κ. Λαζαρίδης, στην αρχή της δήλωσής του, είπε πως δεν υποχρεούται να απολογείται για διάφορα σενάρια συνωμοσίας που εφευρίσκουν διάφοροι, ενώ επανέλαβε ότι επέκρινε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι με την παρουσία της πολλές φορές ευτελίζει το Κοινοβούλιο, ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί, όπως και άλλοι, ότι «δεν την έβρισε» και πρόσθεσε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε ως «βιαστές της Δημοκρατίας» και «παραχαράκτες» βουλευτές, ενώ άλλοι «καλούν σε ραντεβού στα γουναράδικα, δηλαδή στα εκδοροσφαγεία».
«Οι φράσεις αυτές είναι βαριές και κομμάτι μιας πρακτικής κλιμάκωσης, και το κακό είναι ότι δεν το καταλαβαίνετε ή κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε. Δυστυχώς με αυτό που κάνετε, βλάπτετε και τη χώρα και τη Δημοκρατία. Αυτά που ξεστομίζετε εδώ μέσα και έξω -όπως στα σχολεία τα περί ανατροπής- δημιουργούν ένα υπόστρωμα βίας, η οποία οδηγεί σε σύγκρουση, η οποία σύγκρουση οδηγεί σε περισσότερη βία και μπορεί να οδηγήσει -όπως έχει οδηγήσει πολλές φορές ως τώρα- και σε αιματηρά περιστατικά και θανάτους» κατέληξε ο κ. Λαζαρίδης.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης -κατά την οποία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής»- ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε πως «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Στόχος του είναι ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτυχίες του. Και πολύ φοβάμαι ότι θα στοχοποιήσει σύντομα κι άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε πως διεστράφησαν διότι αυτό το οποίο ήθελε να καταδείξει ήταν η μεγάλη του ανησυχία και η ανάγκη να αποφευχθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα και επισήμανε πως και ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Παπαδημούλης εξέπεμψαν το ίδιο μήνυμα: Να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, να κάνουμε αυτοκριτική.
«Εγώ είμαι βαθύτατα αντικομμουνιστής και το ξέρετε. Αλλά δεν έχω κάνει προσωπική επίθεση σε κανέναν, θα ευτελιζόταν η ιδεολογική αντιπαράθεση αν το κάνουμε προσωπικό. Και αυτό εννοεί ο Λαζαρίδης και το επισημαίνει όχι για να εξισώσει και να συμψηφίσει αλλά για να επισημάνει τους κινδύνους από την ρητορική του μίσους».
Μετά από νεότερη παρέμβαση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ «Θάλπετε και υποθάλπετε τον ναζισμό και την εγκληματική οργάνωση. Και η αμηχανία του πρωθυπουργού να πάρει αποστάσεις είναι αποκαλυπτική μιας στρατηγικής που δεν προσφέρει κανένα όφελος στην Δημοκρατία», ο κ. Βορίδης πήρε ξανά τον λόγο για να απαντήσει. «Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την λογική. Αν δεν έχετε καταλάβει τις θέσεις και τη στάση της ΝΔ απέναντι στη βία, δεν διαβάζετε, δεν θέλετε, ή δεν μπορείτε να κατανοήσετε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ή έχετε τους δικούς σας λόγους, είναι δικαίωμά σας. Όμως τότε αυτές οι θέσεις δικαιώνουν τις θέσεις του κ. Λαζαρίδη και δείχνουν τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι υπερασπίσιμος. Εξομοίωσε τον κύκλο του αίματος με την κοινοβουλευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος απέδωσε σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής ευθύνη για την αποτυχία αντιμετώπισης της ΧΑ. «Τους αφήσαμε να γίνουν κοινοβουλευτική δύναμη, να δολοφονούν, να παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς, τους εκφραστές του λαού. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Φόνος με επαγγελματικό μαχαίρωμα εν ψυχρώ δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Να είμαστε όλοι μετρημένοι και σοβαροί. Αυτός ο θάνατος και το σοκ που προκαλεί υποχρεώνει τους πάντες να αλλάξουν συμπεριφορές» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως είπε ο ομιλητής, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «μηδενική ανοχή και αυστηρή τιμωρία με βάση το ισχύον πλαίσιο που είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται». Ζήτησε δε «να μιλήσουν τα κινητά» διότι – όπως είπε – όλοι αυτοί είναι σύσταση εγκληματικής συμμορίας και απομόνωση των νεοναζί, με το «να μην τους ανακατεύουμε στην πολιτική». Μεταξύ των άλλων που επανέλαβε και από την χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, είπε πως «πρέπει να εγκαταλειφθεί η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων» και αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι: «Στον αντίποδα αυτής της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ορισμένοι τον λένε και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, λυπάμαι αλλά αποδεικνύεται το ακροδεξιό χέρι του πρωθυπουργού, γιατί αυτή η θεωρία υπονομεύει την δημοκρατία, βλάπτει την χώρα και αβαντάρει την ΧΑ».
Σχετικά με την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως περίμενε να αποδοκιμάσει ευθέως τις δηλώσεις του στενού του συνεργάτη και κάλεσε στελέχη της ΝΔ να πάρουν θέση «γιατί διακυβεύεται η Δημοκρατία» και κατέληξε λέγοντας πως ο νεκρός Παύλος Φύσσας μπορεί να γίνει αφορμή για να γυρίσουμε σελίδα.
Να ταυτιστεί το Κοινοβούλιο με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση των γραμματέων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και να συγκληθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του συνταγματικού τόξου υπό τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος. Αφού επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων ανέφερε ότι δεν μπορεί κανένας πολιτικός να επιχειρεί να ταυτίσει την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ. Και σημείωσε θετικά όμως και την τοποθέτηση του κ. Βορίδη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, είπε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αυτά για τα οποία μίλησε περί λεκτικής βίας, τα έκανε πράξη διότι «δια της λεκτικής βίας ο ίδιος επιχείρησε να δημιουργήσει καταστάσεις». Επισήμανε δε ότι τον ίδιο δεν τον απασχολεί δεν είναι το 0,5% που είναι το αμιγές ποσοστό της ΧΑ αλλά το υπόλοιπο που το συγκροτούν άνθρωποι που οδηγήθηκαν εκεί από πράξεις πολιτικών.
Ο Σπύρος Χαλβατζής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως η ΧΑ είναι το ναζιστικό, φασιστικό, δολοφονικό μόρφωμα, το μακρύ δολοφονικό χέρι των εκμεταλλευτών του συστήματος. Σημείωσε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να κινήσει την ποινική διαδικασία για όλους τους εγκληματίες για όλα τα εγκλήματα και προσέθεσε ότι «το εργατικό λαϊκό κίνημα μέσα από την οργάνωση και τις κινητοποιήσεις των εργατών, όλων των εργαζόμενων, θα τσακίσει το δολοφονικό χέρι του φασισμού και του ναζισμού. Το ΚΚΕ ταξικά αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα όπως και την εγκληματική δράση της ναζιστικής ΧΑ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι αλλάζει με τα πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας
- Τεχνητή Νοημοσύνη: «Βλέπει» φτωχά και πλούσια έθνη;
- Μείωση 40% των νοσοκομειακών λοιμώξεων απέτρεψε 17.000 μέρες νοσηλείας επιπλοκών
- Συνταγή: Τονοσαλάτα με καστανό ρύζι, ρόδι, σταφίδα & λαχανικά
- Πόσο Τραμπ μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;
- Copernicus: Το 2025 αναμένεται να είναι το δεύτερο θερμότερο έτος που καταγράφτηκε ποτέ


