Κόντρα κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτογενές πλεόνασμα
Νέα διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς κυβέρνησης, ενώ ο Σ.Κεδίκογλου απάντησε μιλώντας για «εμπόριο απελπισίας» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,6 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης «να κερδίσει χρόνο μέσω του εμπορίου ελπίδας», αυτή τη φορά, όπως επισημαίνει, με «το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», που το έχει αναδείξει σε πανάκεια».
«Πέρα από το γεγονός της μετατροπής του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα, κάτι που αποτελεί, ίσως, και παγκόσμιο ρεκόρ για το Υπουργείο Οικονομικών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι, δείχνοντας ότι κυριαρχεί μια νέου τύπου δημιουργική λογιστική.
»Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που υπήρχε πλεόνασμα, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει στα σοβαρά σε μια ουσιαστική βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, πώς μπορεί να υποσχεθεί την ανάκαμψη στον πολίτη που χάνει τη δουλειά του, που αντιμετωπίζει το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης του κατοικίας, που χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη και δέχεται την ανάλγητη και σκληρή επίθεση της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου δήλωσε ότι «είναι αναμενόμενο να μην καταλαβαίνει τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και πλεόνασμα θράσους και έλλειμμα προτάσεων και επιδίδεται σε εμπόριο απελπισίας».
«Τα ελλείμματα των συνταγών του παρελθόντος, στις οποίες επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στην κρίση. Βασική προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση, είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να σταματήσουμε να δημιουργούμε νέα χρέη» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θάσος: Προσποιήθηκε τον αδελφό της για να βρει την πρώην γυναίκα του ο 55χρονος
- LIVE: Ολυμπιακός – ΟΦΗ
- «Να μπλοκαριστεί!» – Σφοδρές αντιδράσεις για την εξαγορά της Warner Bros. από το Netflix – Τα πέντε σημεία
- Φάμελλος από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι «γαλάζιες ακρίδες» φάγανε τα δισεκατομμύρια των τίμιων αγροτών
- LIVE: Στουτγκάρδη – Μπάγερν Μονάχου
- Νίκος Ρωμανός: Είμαι μάρτυρας μιας ωμής επίδειξης ρεβανσισμού – Η δικαιοσύνη επικρατεί μόνο με ελευθερία

