Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβράδυνση της ύφεσης στη μεταποίηση τον Ιούλιο

Επιβράδυνση της ύφεσης στη μεταποίηση τον Ιούλιο

Συνεχίστηκε η ύφεση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αλλά με φθίνοντα ρυθμό στην αρχή του τρίτου τριμήνου, καθώς τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδεικνύουν βραδύτερους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών.

Συνεχίστηκε η ύφεση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αλλά με φθίνοντα ρυθμό στην αρχή του τρίτου τριμήνου, καθώς τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδεικνύουν βραδύτερους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών.

Τα επίπεδα αποθεμάτων και η αγοραστική δραστηριότητα υποχώρησαν, επίσης, με μειωμένους ρυθμούς.

Η αύξηση του κόστους εισροών που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών, ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές εργοστασίου περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ανήλθε στις 47 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο των 43 τελευταίων μηνών), από 45,4 μονάδες τον Ιούνιο.

Ο κύριος δείκτης παρουσιάζει αύξηση κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των έξι από τους επτά τελευταίους μήνες, υποδεικνύοντας σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αύξηση του κύριου δείκτη PMI προς τη σημαντική οριακή τιμή των 50 μονάδων (διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας), ήταν η βραδύτερη μείωση της παραγωγής.

Η μείωση του Ιουλίου ήταν η λιγότερο έντονη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2011 και σημαντικά χαμηλότερη από τον ρυθμό συρρίκνωσης που καταγράφηκε στην αρχή του 2013.

Παρόμοια τάση καταγράφηκε για τις νέες παραγγελίες, ο ρυθμός μείωσης των οποίων ήταν ο βραδύτερος από τον Ιανουάριο του 2010. Τα επίπεδα των πωλήσεων σε πελάτες του εξωτερικού περιορίστηκαν, συμβάλλοντας στην πρόσφατη μείωση του συνόλου των νέων εργασιών. Η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν έντονη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, παραμένοντας βραδύτερη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τη νέα υποχώρηση του επιπέδου απασχόλησης στις μονάδες των ελλήνων κατασκευαστών τον Ιούλιο, υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, σχετικά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Ο ρυθμός περιορισμού του προσωπικού ήταν, στο σύνολό του, ο βραδύτερος, σε διάστημα 42 μηνών, έχοντας εξασθενήσει για την τέταρτη διαδοχική περίοδο της έρευνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όπως συμβαίνει κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες των ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν. Ο ρυθμός μείωσης ήταν έντονος, μολονότι ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα τόσο των πρώτων υλών όσο και των ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν, τον Ιούλιο, σε επίπεδα που συνάδουν περισσότερο με την περιορισμένη ζήτηση. Η μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της νέας υποχώρησης της αγοραστικής δραστηριότητας των κατασκευαστών.

Ο ρυθμός με τον οποίο περιορίστηκε η αγοραστική δραστηριότητα ήταν έντονος, παρότι λιγότερο σημαντικός, σε σχέση με τον Ιούνιο και, σε γενικές γραμμές, ο βραδύτερος που έχει σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2011.

Οι έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να έχουν προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών αυξήθηκαν, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων και της έλλειψης διαθέσιμης ρευστότητας.

Παρότι ασθενέστερος από τον Ιούνιο, ο ρυθμός επιμήκυνσης του χρόνου παράδοσης προμηθειών παρέμεινε, παρ’ όλα αυτά, έντονος σε γενικές γραμμές.

Ο συνδυασμός της αύξησης του κόστους εισροών με τις περιορισμένες τιμές χρέωσης διατήρησε την άσκηση πίεσης στα περιθώρια κέρδους, τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής αγορών προμηθειών ήταν ο ταχύτερος από τον Φεβρουάριο, παρότι παρέμεινε ήπιος, συγκριτικά με τη γενική τάση, βάσει των ιστορικών δεδομένων.

Εξάλλου, οι μέσες τιμές εργοστασίου υποχώρησαν έντονα, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για τόνωση των πωλήσεων, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό, σε σχέση με καθέναν από τους δύο προηγούμενους μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024