Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάτε ψάρια και διώξτε το άγχος της εγκυμοσύνης

Φάτε ψάρια και διώξτε το άγχος της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει το άγχος της μέλλουσας μητέρας, υποστηρίζουν βραζιλιάνοι επιστήμονες σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει το άγχος της μέλλουσας μητέρας, υποστηρίζουν βραζιλιάνοι επιστήμονες σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Πελότας στη Βραζιλία με επικεφαλής την Δρ Τζουλιάνα Βαζ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν σκούρα ή λιπαρά ψάρια (όπως ο τόνος και ο σολομός) είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν άγχος στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, συγκριτικά με γυναίκες που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μεταξύ των φυτοφάγων γυναικών, εκείνες που έκαναν την αυστηρότερη διατροφή είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες άγχους, συγκριτικά με γυναίκες που είχαν ευέλικτα χορτοφαγικά προγράμματα και κατανάλωναν περιστασιακά κρέας ή ψάρι.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη πήραν μέρος 9.500 γυναίκες που κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πρότυπο διατροφής τους. Μια ομάδα χαρακτηρίστηκε ως «υγιεινή» και περιλάμβανε γυναίκες που κυρίως έτρωγαν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά. Η «παραδοσιακή» ομάδα αφορούσε εκείνες που έτρωγαν κυρίως λαχανικά, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο. Στις άλλες ομάδες εντάχθηκαν οι γυναίκες που έκαναν φυτοφαγική διατροφή, εκείνες που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα τρόφιμα και γυναίκες που έκαναν διατροφή πλούσια σε γλυκά.

Στην 32η εβδομάδα της κύησης, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και όσες είχαν σκορ στο ανώτατο σημείο του 15%, θεωρήθηκε ότι βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως η έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων συντελεί σε άγχος, ενδεχομένως η έλλειψη να διαταράσσει την κυτταρική επικοινωνία και να επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στο ψυχολογικό στρες, εξηγούν οι ερευνητές.

Το στρες δεν είναι ασυνήθιστο στις εγκύους και μελέτες το έχουν συσχετίζει με επίσης υψηλότερα επίπεδα άγχους στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό σωματικό βάρος.

«Για μια υγιή εγκυμοσύνη, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή», εξηγεί η Δρ Βαζ.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει σε ισορροπημένες ποσότητες μεταξύ άλλων δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, κρέας, πουλερικά και ψάρια. Ορισμένα ψάρια και θαλασσινά είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Στην εγκυμοσύνη, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν οι γυναίκες, απαιτείται βελτιστοποίηση της διατροφής. Μια δίαιτα με έλλειψη σε ψάρια και κρέας ενδεχομένως να εξηγεί και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ωστόσο, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να αποφεύγουν ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί. Με ασφάλεια μπορούν όμως να καταναλώνουν δύο μερίδες άλλων ψαριών, όπως σολομό και τόνο.

health.in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024