«Ετοιμάζεστε να γιορτάσετε τη γιορτή σας, τη γιορτή της Μεταπολίτευσης, του πραξικοπήματος θα έλεγα εγώ, της 24ης Ιουλίου 1974» είπε ο Χρήστος Παππάς στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι οι -αν μη τι άλλο- προκλητικές δηλώσεις της Χρυσής Αυγής δεν έχουν όριο και τέλος.

Ο Παππάς εξήγησε γιατί προχωρά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ήταν η απαρχή των σημερινών δεινών η 24η Ιουλίου του ‘74, ήταν η μέρα που η μίζα και η διαπλοκή και η διαφθορά από τα πολύχρωμα τέκνα του Πολυτεχνείου έγινε πραγματικότητα».

Για «ανάξια απάντησης» τοποθέτηση μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Β.Μεϊμαράκης, ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αδ.Γεωργιάδη που πήρε το λόγο αμέσως μετά.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Παππας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είπε: ««Ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε τον εντολοδόχο σας, τον κ. Σόιμπλε και για να γιορτάσετε τη μεγάλη σας γιορτή […] τη γιορτή της μεταπολίτευσης, του Πραξικοπήματος θα έλεγα εγώ, της 24ης Ιουλίου 1974. Και γιατί το λέω πραξικόπημα;

» Ήταν μιας ανωμάλου καταστάσεως, ανώμαλη εξέλιξη. Ήταν όμως ένα πραξικόπημα, διότι ο ψευδό για μας Εθνάρχης, ο Κ.Καραμανλής, ο παλιός, δεν επανέφερε το πλήρες καταργηθέν Σύνταγμα με την 21η Απριλίου 1967, αλλά επανέφερε κουτσουρεμένο το Σύνταγμα του 1952, όπου έλειπαν βασικές διατάξεις περί πολιτεύματος.»

» Και όχι μόνο αυτό, αλλά διατήρησε στη θέση του μέχρι το Σεπτέμβριο αν θυμάμαι καλά, τον πρόεδρο του στρατιωτικού καθεστώτος, ο οποίος είχε και όλα τα προνόμια των προέδρων μέχρι να πεθάνει, τον Φαίδωνα Γκυζίκη. Γι’ αυτό λέω πραξικόπημα».

«Δεν θα μπορέσετε να γιορτάσετε ανοιχτά την υποτιθέμενη γιορτή σας, ο Έλληνας ξύπνησε και κατάλαβε ότι η 24η Ιουλίου του ‘74 υπήρξε η απαρχή των σημερινών δεινών υπήρξε η μέρα όπου η μίζα και η διαπλοκή και η διαφθορά από τα πολύχρωμα τέκνα της γενιάς του Πολυτεχνείου έγινε πραγματικότητα».

» Ο ελληνικός λαός έχει ξεκινήσει μια δική του ειρηνική επανάσταση και μάχεται στο πλευρό του ελληνικού τόξου, στο πλευρό του τόξου της Χρυσής Αυγής, εναντίον όλων σας. […] Καλή λευτεριά στην πατρίδα μας» κατέληξε ο Χρ.Παππάς.

Σφοδρές αντιδράσεις Μεϊμαράκη – Γεωργιάδη

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε: «Εδώ ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα χώρας. Ωραίος ο δημόσιος διάλογος, αλλά εδώ ακούστηκαν πράγματα άνω ποταμών, ότι ήταν πραξικόπημα η αποκατάσταση της δημοκρατίας, ξεπερνά κάθε όριο. Επιεικώς αχαρακτήριστα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ.Μεϊμαράκης, τόνισε: «Το προεδρείο κρίνει πως είναι ανάξια απάντησης. Αυτά είναι κατακτήσεις του λαού και δεν μπαίνει το Προεδρείο σε αυτά, ούτε κάνει συνομιλητές του για τέτοια πράγματα τους συναδέλφους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ