Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ασβέστιο δεν προφυλάσσει από την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο δεν προφυλάσσει από την οστεοπόρωση

Μάθετε τη συνταγή για ανθεκτικά και υγιή οστά.

Δημέλλια Τζάρτζου, φωτό: shutterstock.com

Από μικρή ηλικία συνεχώς ακούμε ότι πρέπει να πίνουμε γάλα για να έχουμε γερά και υγιή κόκαλα. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποδεικνύεται μύθος, καθώς ναι μεν το ασβέστιο βοηθά στη σωστή δόμηση των οστών, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές λειτουργίες που συμβάλλουν στην υγεία τους και πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Παρακάτω δίνονται έξι τρόποι για να βελτιώσετε την πυκνότητα των οστών σας:

1. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά των οστών.

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά των οστών είναι η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, το βόριο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το φυλλικό οξύ, το διοξείδιο του πυριτίου και του ασβεστίου. Τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα συστατικά είναι το λάχανο, το σπανάκι, το σέλινο, οι πιπεριές, τα καρότα, τα παντζάρια, ο άγριος σολομός, οι γαρίδες, οι σαρδέλες, η κινόα, τα ρεβίθια, τα αμύγδαλα, τα σμέουρα, οι σπόροι chia και το γάλα καρύδας. Το μενού παρακάτω θα σας καθοδηγήσει στο πότε και πως να τα λαμβάνετε για την υγεία των οστών.
2. Να αποφεύγετε τροφές που προκαλούν φλεγμονές.
Οι κυριότερες είναι η γλουτένη και η ζάχαρη. Απαλλαγείτε από δημητριακά, μούσλι, κράκερ, ζυμαρικά, πίτσα και ψωμί. Επίσης οι συνδυασμοί τυρί με κράκερς και δημητριακά με γάλα, καλό είναι να αποφεύγονται.
3. Προτιμήστε μία αλκαλική διατροφή.
Το 65% της διατροφής μας θα πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές τροφές (αλκαλική), ενώ το υπόλοιπο πρωτεΐνες, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά(όξινα) Μία αλκαλική δίαιτα θα διατηρήσει το pH του αίματος στο 7.365 χωρίς την αφαίρεση μετάλλων από τα οστά για τη διατήρηση της οξύτητας.
4. Να επανερμηνεύετε το άγχος σας.
Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι παράγουμε κορτιζόλη ώστε να αντιμετωπίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες. Η κορτιζόλη αυξάνει την αποβολή του ασβεστίου και παρεμποδίζει την ανανέωση των κυττάρων που δομούν τα οστά. Δεν μπορούμε εύκολα να εξαλείψουμε το συναισθηματικό στρες, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε. Αντί λοιπόν να αναρωτιόμαστε «γιατί μου συμβαίνει αυτό; » είναι προτιμότερο να αναρωτιόμαστε «ποιο είναι το μάθημα που παίρνω από αυτό;». Ένας καλός τρόπος είναι επίσης να κάνετε ένα εβδομαδιαίο μάθημα γιόγκα που θα σας χαλαρώσει και θα έρθετε σε επαφή με πιο ισορροπημένους και αρμονικούς ανθρώπους.
5. Περιορίστε την έκθεση στις τοξίνες του περιβάλλοντος.
Τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αλουμίνιο και το φθόριο μιμούνται τα θρεπτικά συστατικά των οστών, τα οποία αν αντικατασταθούν από αυτά, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος. Καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε τόνο, ξιφία και λαβράκι Χιλής περισσότερο από μία φορά το μήνα. Εάν έχετε σφραγίσματα υδραργύρου θα ήταν προτιμότερο να τα αντικαταστήσετε. Να πίνετε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό αντί νερό από τη βρύση και να αγοράζετε κραγιόν χωρίς μόλυβδο. Αλλάξτε την οδοντόπαστα με μία μη φθοριούχο όπως οι Tom’s, Spry ή η Burt’s Bees.

6. Ισορροπήστε τις σεξουαλικές σας ορμόνες.

Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας αναστέλλοντας ένα ένζυμο που σκοτώνει τους οστεοβλάστες, τα κύτταρα των οστών που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων οστών. Ελέγξτε τα επίπεδα των ορμονών σας και να χρησιμοποιήστε βιολογικές πανομοιότυπες ορμόνες εάν είναι απαραίτητο.
Μενού για Υγιή και Γερά Οστά

Πρωινό: Χυμός με πράσινα λαχανικά ( αγγούρι, κατσαρό λάχανο, σέλινο και λάιμ) και πουτίγκα σπόρων chia.

Δεκατιανό: Φυσικό γάλα καρύδας.
Μεσημεριανό: Ρεβύθια και σαλάτα με κινόα και ντομάτες, αγγούρια, αμύγδαλα και μέντα σερβιρισμένα με άγριο σολωμό.
Απογευματινό: Μία σαλάτα με λάχανο

Βραδινό: Ωμό τεμαχισμένο καρότο και σαλάτα τεύτλων με αμύγδαλα σερβιρισμένη με γαρίδες κατζούν και Μαροκινή κινόα.

Μετά το βραδινό: Φρέσκα ράσμπερι μέσα σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Άσκηση: Γιόγκα

woman.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024