Ευρεία σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει των νέων συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, που ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία ενδέχεται, κατά πληροφορίες, να εκταμιεύεται σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Σε ερώτηση προς ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν «ελπίζουμε να το αποφύγουμε».

Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τι θα γίνει με τη δόση, η απάντηση ήταν πως τα πράγματα είναι δύσκολα και «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ώς το επόμενο Eurogroup (την επόμενη Δευτέρα)».

«Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για την συνάντηση με την τρόικα» δήλωσε μετά την σύσκεψη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ενώ στις 7:30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωί της Τρίτης είναι προγραμματισμένο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τα «αγκάθια»

Ένα από τα κορυφαία θέματα του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κάτιπου η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 – 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014.

Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.

Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ

Αν επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα, θα συνεδριάσει και το ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που τού αναλογεί. Ειδάλλως, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί από το ΔΝΤ ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013 – 2014, θα εξετάσει, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ