Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θαλαμωτός τάφος της ρωμαϊκής εποχής εντοπίστηκε στη Φωκίδα

Θαλαμωτός τάφος της ρωμαϊκής εποχής εντοπίστηκε στη Φωκίδα

Ένας υπόγειος θαλαμωτός τάφος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων μέσα στο δάσος, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα, η Ι' Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη της Φωκίδας.

Ένας υπόγειος θαλαμωτός τάφος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων μέσα στο δάσος, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα, η Ι’ Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη της Φωκίδας.

Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε διαταραχθεί, η προκαταρκτική μελέτη που έγινε, τόσο στα ευρήματα όσο και στους σκελετούς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για τρεις ταφές κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής και συγκεκριμένα από τον 1ο π.Χ. αιώνα έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Σε μικρή απόσταση από τον τάφο εντοπίστηκε τμήμα από το κάλυμμα μιας λίθινης σαρκοφάγου με ανάγλυφο γοργόνειο. Και η σαρκοφάγος, η οποία φέρει επιγραφή, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Όσο για τα κτερίσματα που συνόδευαν τις ταφές, ο αριθμός τους ήταν μεγάλος, το ίδιο και η ποικιλία τους: Πήλινα αγγεία, όπως πίθοι, πινάκια, μυροδοχεία και χύτρες, λυχνάρια, δύο χάλκινα νομίσματα και σιδερένιες στλεγγίδες που μεταφέρθηκαν για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Για την εξέταση του οστεολογικού υλικού ζητήθηκε η συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Η παρουσίαση των ευρημάτων θα γίνει τον Οκτώβριο στον Δήμο Δελφών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσωρινής έκθεσής τους σε ειδική προθήκη στο Μουσείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024