Περιορίστηκε τον Μάιο η εξάρτηση των τραπεζών από ΕΚΤ και ΤτΕ
Περιορίστηκε τον Μάιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ΕLA) που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προκύπτει, από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση που δημοσιοποίησε η ΤτE η συνολική οφειλή των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ και την ΤτΕ περιορίστηκε στα 70,36 δισ. ευρώ από 94,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.
Περιορίστηκε τον Μάιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ΕLA) που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως προκύπτει, από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση που δημοσιοποίησε η ΤτE η συνολική οφειλή των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ και την ΤτΕ περιορίστηκε στα 70,36 δισ. ευρώ από 94,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.
Πιο αναλυτικά μέσω του μηχανισμού ELA η ρευστότητα που άντλησαν τον Μάιο τα πιστωτικά ιδρύματα περιορίστηκε κατά 13,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 19,93 δισ. ευρώ.
Ταυτοχρόνως αυξήθηκε κατά 4,48 δισ. ευρώ η ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ με αποτέλεσμα η εξάρτηση τους από την πηγή αυτή να διαμορφωθεί στα 65,39 δισ. ευρώ.
Συνολικά η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών αντανακλά τόσο την βελτίωση των συνθηκών στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και την πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερες πηγές ρευστότητας, χάρη στα ομόλογα του EFSF τα οποία ήδη έχουν λάβει εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεγάλη Βρετανία: Συμφώνησε με Αγκόλα και Ναμίμπια για επιστροφές «παράτυπων μεταναστών»
- Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το βεληνεκές κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων – Φτάνουν στην Δυτική Ακτή
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες