Εγκρίθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπής η εξαίρεση του αγωγού TAP από την πρόσβαση τρίτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.

Η εξαίρεση ισχύει για 25 χρόνια και αφορά την αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού, που είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει υποχρεωτική πρόσβαση τρίτων στα ενεργειακά και άλλα δίκτυα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, προβλέπονται ωστόσο περιπτώσεις εξαίρεσης από τον κανόνα προκειμένου να διευκολύνεται η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής όπως ο συγκεκριμένος αγωγός.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ, Κιέτιλ Τούνγκλαντ, σχολίασε την απόφαση επισημαίνοντας ότι με την απόφαση της Κομισιόν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες συμφωνίες για τη λήψη απόφασης από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν ως προς τον αγωγό που θα τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.

Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο και υποψήφιοι είναι οι αγωγοί ΤΑΡ και Ναμπούκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ