Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «This House» στο ΜΜΑ σε αναμετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου

Το «This House» στο ΜΜΑ σε αναμετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου

Πώς βλέπει άραγε ένας συγγραφέας 31 ετών μια εποχή που δεν έζησε; Η απάντηση στο «This House», μια από τις πλέον συζητημένες κι επιτυχημένες φετινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, η οποία αναμεταδίδεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 23 Μαΐου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 21:00, με αγγλικούς υπότιτλους). Το έργο του Βρετανού Τζέιμς Γκράχαμ διαδραματίζεται στην ταραγμένη δεκαετία του '70 στην χώρα του -μερικά χρόνια προτού η Μάργκαρετ Θάτσερ κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή.

Πώς βλέπει άραγε ένας συγγραφέας 31 ετών μια εποχή που δεν έζησε; Η απάντηση στο «This House», μια από τις πλέον συζητημένες κι επιτυχημένες φετινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, η οποία αναμεταδίδεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 23 Μαΐου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 21:00, με αγγλικούς υπότιτλους).

Το νέο έργο του Βρετανού Τζέιμς Γκράχαμ διαδραματίζεται στην ταραγμένη δεκαετία του ’70 στην χώρα του -μερικά χρόνια προτού η Μάργκαρετ Θάτσερ κάνει την εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή- και εστιάζει στον μεγάλο χειμώνα της δυσφορίας στη Βρετανία, αλλά έχει πολλά να πει και για το σήμερα.

Η παράσταση -σε σκηνοθεσία Τζέρεμι Χέριν- που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, γνώρισε μεγάλη απήχηση στο κοινό και παίζεται συνεχώς μέχρι σήμερα με ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσά της. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, την οποία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό σε συνεργασία με την βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Φεβρουάριος 1974. Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Έντουαρντ Χιθ, προκηρύσσει εκλογές με το ερώτημα, «Ποιος κυβερνάει», για να πάρει την περιφρονητική απάντηση, «Όχι εσύ, φίλε». Οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο κόμματα και ο ηγέτης των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον συγκροτεί κυβέρνηση μειοψηφίας με την ελπίδα, οκτώ μήνες αργότερα που θ’ ανοίξουν και πάλι οι κάλπες, το κόμμα του να εξασφαλίσει μια άνετη δυνατότητα διακυβέρνησης.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι. Τα δυο κόμματα εμφανίζονται εξίσου αναξιόπιστα και κουρασμένα. Ο Ουίλσον παραιτείται και ο διάδοχός του, Τζέιμς Κάλαχαν, φτιάχνει μια κυβέρνηση με τη βοήθεια εύθραυστων συμμαχιών την ώρα που η κρίση επιδεινώνεται. Η Θάτσερ παίρνει από τον Χιθ την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία από τον Κάλαχαν το 1979.

Στο «This House» δεν εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές αφού το έργο δεν ασχολείται με τους ηγέτες. Η Θάτσερ απλώς αναφέρεται ως «The Lady» και ο Χιθ, ο Ουίλσον και ο Κάλαχαν δεν συμμετέχουν στη δράση. Όλα διαδραματίζονται στην Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ανάκτορο του Γουεστμίνστερ, όπου βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και των δύο πλευρών επιδίδονται σε πολιτικές δολοπλοκίες και ίντριγκες, εκφοβίζουν, εκβιάζουν και εξαγοράζουν συνειδήσεις. Τα δυο κόμματα ασχολούνται με το πώς θα εμποδίσει το ένα το άλλο ν΄αναρριχηθεί στην εξουσία ενώ η χώρα παραπαίει.

«Ο Τζέιμς Γκράχαμ γεννήθηκε το 1982. Τα γεγονότα που περιγράφει είναι τόσο μακρινά για τη δική του εμπειρία, όσο και ο Πόλεμος των Ρόδων, αλλά η απόσταση από την εποχή και η διαφορετική του ματιά σε καταστάσεις που είχαν εγκλωβίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας του σε άγονα πάθη, του έδωσαν την ευκαιρία να γράψει ένα έργο άγρια ιδιοφυές και να αποκαλύψει τη βαθιά κωμικοτραγική φύση όλων των πολιτικών συστημάτων» έγραψε για το έργο ο κριτικός του Guardian Μάικλ Μπίλινγκτον.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14ευρώ (γενική είσοδος) , 7 ευρώ (φοιτητικά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024