Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιστράτευση, λένε οι δικηγόροι
«Στη Δημοκρατία ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» υπογραμμίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών και τονίζει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Συντάγματος. «Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση [...] αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο ΔΣΑ.
«Στη Δημοκρατία ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» υπογραμμίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών.
Ο ΔΣΑ εφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Συντάγματος που απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας, ενώ η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο εφόσον συντρέχει περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκη για την άμυνα της χώρας ή κατεπείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι «σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως »ultimum refugium», όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων».
Οι δικηγόροι της Αθήνας υπογραμμίζουν ότι «όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ: «Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η εξαγγελία για Έλληνες διαιτητές στο Κύπελλο δεν δεσμεύει την ΚΕΔ
- Στη Θέρμη άκουσε τα κάλαντα ο Φάμελλος – «Να ενώσουμε τα χέρια για να κάνουμε ισχυρή την κοινωνία»
- Πούτιν: Αυτό είναι το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ρώσου προέδρου – Υποσχέθηκε νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία
- Το ποδόσφαιρο στο χείλος μιας μικρής «επανάστασης»
- Χωρίς ρεύμα συνοικίες του Δήμου Πεντέλης – Αντιδράσεις από τους κατοίκους
- Έλον Μασκ: Ο πλουσιότερος πολίτης του κόσμου για το 2025 ήταν και ο πιο χαοτικός – «Κεταμίνη, ναζισμός, μίσος»



