Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με γοητεία και fiesta πέφτει η αυλαία του θεματικού κύκλου «¡España!»

Με γοητεία και fiesta πέφτει η αυλαία του θεματικού κύκλου «¡España!»

Mε γοητευτικό αλλά και εορταστικό τρόπο πέφτει η φετινή αυλαία στον πέμπτο θεματικό κύκλο «¡España!», ο οποίος διοργανώνεται από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Η συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου θα δοθεί την Παρασκευή 24 Μαϊου, στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Mε γοητευτικό αλλά και εορταστικό τρόπο πέφτει η φετινή αυλαία στον πέμπτο θεματικό κύκλο«¡España!», ο οποίος διοργανώνεται από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Η συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου θα δοθεί την Παρασκευή 24 Μαϊου, στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η περίφημη ραψωδία για ορχήστρα Εσπάνια του Εμμανυέλ Σαμπριέ, η μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα της γνωστής Ισπανικής Ραψωδίας του Ισαάκ Αλμπένιθ, με σολίστ την γνωστή πιανίστα Δανάη Καρά και η αστραφτερή Σουίτα Κάρμεν του Ροντιόν Σεντρί είναι τα τρία έργα γαλλικής, ισπανικής και ρωσικής πατρότητας αντίστοιχα, αλλά ιβηρικής εμπνεύσεως που επελέγησαν.

Η ραψωδία Εσπάνια αποτελεί αναμφισβήτητα τα διασημότερο έργο του Εμμανυέλ Σαμπριέ. Γράφτηκε αμέσως μετά το, 5μηνης διάρκειας, ταξίδι που είχε κάνει ο Γάλλος συνθέτης στην Ισπανία μαζί με την σύζυγό του και με νωπές τις εικόνες και τις μελωδίες που είχε συλλέξει από την Ιβηρική χερσόνησο: Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 1882, το ζεύγος Σαμπριέ είχε ταξιδέψει από την χώρα των Βάσκων στον Βορρά ως την Ανδαλουσία στον Νότο, σταματώντας σε όλες τις σημαντικές πόλεις.

Η μουσική, ο χορός, η φύση και οι άνθρωποι (ιδίως οι γυναίκες) της Ισπανίας συγκίνησαν τον Γάλλο συνθέτη, που κράτησε αναλυτικές σημειώσεις σχετικά με χορούς και ρυθμούς που ανακάλυπτε κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η ραψωδία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1883, υπό την μουσική διεύθυνση του Σαρλ Λαμουρέ και έκτοτε κέρδισε μία σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των μεγάλων συμφωνικών σχημάτων.

Σαφώς επηρεασμένη από παραδοσιακούς ισπανικούς ρυθμούς, χορούς και τραγούδια, η Ισπανική Ραψωδία γράφτηκε από τον Αλμπένιθ το 1886 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μαδρίτη τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Η πρόθεση του συνθέτη ήταν να γράψει ένα έργο για πιάνο και ορχήστρα. Δυστυχώς η παρτιτούρα χάθηκε και σώθηκε μόνο μία αρχική εκδοχή για δύο πιάνα, καθώς και μία μεταγραφή της ραψωδίας από τον ίδιο τον Αλμπένιθ για σόλο πιάνο.

Μετά το θάνατό του, η Ισπανική Ραψωδία ενορχηστρώθηκε μεταξύ άλλων και από τον Κριστόμπαλ Χάλφτερ, κορυφαίο εκπρόσωπο της μουσικής πρωτοπορίας στην Ισπανία κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Με αυτή την περίφημη μεταγραφή του 1960 θα ερμηνεύσει η ΚΟΑ την Ισπανική Ραψωδία, συμπράττοντας με την Δανάη Καρά.

Σήμα-κατατεθέν της μουσικής του Ρώσου συνθέτη Ροντιόν Σεντρίν είναι η εκλεκτικότητα, η οποία αφομοιώνει με αξιοθαύμαστη ομοιογένεια τις πιο ετερόκλητες επιρροές, από τις κλασικές φόρμες και την πρωτοπορία του 20ου αιώνα ως την παραδοσιακή μουσική της γενέτειράς του.

Τέτοια στοιχεία φέρει και η Σουίτα Κάρμεν, μπαλέτο, βασισμένο στην μουσική της ομώνυμης όπερας του Ζωρζ Μπιζέ, το οποίο γράφτηκε από τον Σεντρίν το 1967 για την σύζυγό του, διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια.

Τιμές εισιτηρίων:
25 ευρώ (διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Πληροφορίες:
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τηλ. 210 7257601-3

Αγορά εισιτηρίων:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τηλ. 210 7282333

*Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024