Δύο γυναίκες θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία του Ιράν
Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές. Πρόκειται για δύο 45χρονες γυναίκες, τη Ραζί Ομιντβάρ και τη Σοράγια Μαλεκζαντέ, που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.
Την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, ανακοίνωσαν δύο Ιρανές.
Πρόκειται για δύο 45χρονες γυναίκες, τη Ραζί Ομιντβάρ και τη Σοράγια Μαλεκζαντέ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας.
Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» -αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να αφορά και γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια των 34 ετών από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει επισήμως το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 –πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και εφέτος.
Η προθεσμία των υποψηφίων για εγγραφή θα είναι ανοικτή έως το Σάββατο. Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, βάσει νόμου, να εκτίσει και τρίτη θητεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Μέση Ανατολή: «Υπάρχει ανησυχία» – Ελληνίδα μεταφέρει πώς βιώνει την κατάσταση στο Άμπου Ντάμπι
- Μέση Ανατολή – Θεοχάρης: Έτοιμα τα σχέδια για την απομάκρυνση των Ελλήνων σε περίπτωση εκκένωσης
- Κουβέιτ: Συνετρίβη αμερικανικό μαχητικό F-15 – Καπνός υψώνεται στην περιοχή που βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ
- Ψάχνει αντίδραση και… διπλό στην Ποντγκόριτσα η Εθνική
- Το 18,8% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει καμία γυναίκα σε ηγετική θέση
- «Μαμά, πώς ήσουν τη δεκαετία του ’90;» – Η Ντρου Μπάριμορ θυμάται την πιο ατίθαση φάση της