Στόχος των δραστών των επιθέσεων στη Βοστώνης «ήταν και η Νέα Υόρκη»
Οι δράστες των επιθέσεων της Βοστώνης είχαν σαν επόμενο στόχο τους τη Νέα Υόρκη, όπου σχεδίαζαν -«είχαν τη δυνατότητα»- να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ. Οι πληροφορίες έγιναν γνωστές μετά τη δεύτερη ανάκριση του νεότερου από τους αδελφούς, του 19χρονου Τζοχάρ, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της πόλης.
Οι δράστες των επιθέσεων της Βοστώνης είχαν σαν επόμενο στόχο τους τη Νέα Υόρκη, όπου σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ, ίσως το πιο κεντρικό και γνωστό σημείο της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οι αδελφοί Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ «είχαν τη δυνατότητα» να κάνουν την επίθεση.
Κατά τις Αρχές είχαν μαζί τους μια βόμβα σε χύτρα, παρόμοια με αυτή που εξερράγη στη Βοστώνη, και πέντε αυτοσχέδιους μηχανισμούς.
Ο Μπλούμπεργκ, που είχε στο πλευρό του τον επικεφαλής της αστυνομίας Ρέι Κέλι, σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές τού μεταφέρθηκαν από τις Αρχές της Βοστώνης που ερευνούν την υπόθεση, μετά τη δεύτερη ανάκριση του νεότερου από τους αδελφούς, του 19χρονου Τζοχάρ, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της πόλης.
«Χθες το βράδυ [δηλ. την Τετάρτη] ενημερωθήκαμε από το FBI ότι ο επιζών τούς αποκάλυψε ότι ο επόμενος στόχος ήταν η Νέα Υόρκη. Φαίνεται ότι είπε στο FBI ότι ο ίδιος και ο αδελφός του σκόπευαν να έρθουν οδικώς στη Νέα Υόρκη και να πυροδοτήσουν άλλες βόμβες στην Τάιμς Σκουέρ» είπε ο δήμαρχος.
Την Τετάρτη ο Κέλι είχε επιβεβαιώσει ότι οι δύο αδελφοί σχεδίαζαν να πάνε στη Νέα Υόρκη αλλά «για να γιορτάσουν». Αντίθετα, σήμερα Πέμπτη, υποστήριξε ότι αυτό είχε ισχυριστεί ο Τζοχάρ στην πρώτη ανάκρισή του.
Στην δεύτερη, εξήγησε ότι με τον αδελφό του «αποφάσισαν αυθόρμητα» να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, ακινητοποιώντας έναν οδηγό, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στη Βοστώνη.
Δυστυχώς για αυτούς το όχημα δεν είχε αρκετή βενζίνη. Είπαν στον ιδιοκτήτη να σταματήσει σε ένα βενζινάδικο όπου εκείνος κατάφερε να το σκάσει και να ειδοποιήσει την αστυνομία.
Ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με τους αστυνομικούς, ενώ ο νεότερος κρύφτηκε σε μια βάρκα και μετά από τεράστια επιχείρηση συνελήφθη, σοβαρά τραυματισμένος.
Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου.
Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι οι Αρχές των ΗΠΑ ήταν στα ίχνη του Ταμερλάν, αλλά δεν κατάφεραν να συνδέσουν τα διάσπαρτα στοιχεία που είχαν για τον ίδιο.
Το Associated Press σημειώνει ότι το όνομα του Ταμερλάν είχε μπει σε βάση δεδομένων για την τρομοκρατία (με υπόπτους και άλλους για τους οποίους είχαν πληροφορίες για τη δράση τους) 18 μήνες πριν από τις επιθέσεις.
Ωστόσο δεν φαίνεται ότι βρέθηκαν επαρκή στοιχεία εναντίον του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Έτσι πάει να «δέσει» την κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση» κατά αγροτών από την Κρήτη η κυβέρνηση
- Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν οι αποζημιώσεις για το τροχαίο – Τι θα λάβουν οι επιβάτιδες
- «Κάντο, κάντο, κάντο» – Μικροί, μοχθηροί άνθρωποι και ο Σατανάς μέσα στο μυαλό του δολοφόνου τον Τζον Λένον
- Η Συμμαχία των Προθύμων αισιοδοξεί για την Ουκρανία, όμως το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» για πιθανή συμφωνία
- Capital Link: Καταλύτης ανάπτυξης τα νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-1: Διπλό στις Σέρρες με «υπογραφή» Ματσάν


