Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ενημερώσει σήμερα, Παρασκευή, τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup που συγκαλείται στο Δουβλίνο ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, πάντως, δεν αναμένονται αποφάσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια πρώτη ισχυρή θετική ένδειξη, με δεδομένο ότι έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα υπολόγιζε στα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014, χωρίς τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Στο Eurogroup βασικά θέματα θα είναι το Μνημόνιο της Κύπρου και η χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Το Eurogroup θα εξετάσει διάφορα σενάρια και χρονικά περιθώρια επέκτασης των δανείων αυτών, με επικρατέστερο να χορηγηθεί στις δύο χώρες επιπλέον χρόνος επτά ετών.

Επίσημο έγγραφο της ΕΕ που δημοσιεύθηκε χθες αναφέρει πως είναι πιθανόν η Πορτογαλία να χρειαστεί τελικά και δεύτερο πακέτο στήριξης, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε μπλοκάρει συγκεκριμένα μέτρα του προγράμματος λιτότητας της χώρας με το σκεπτικό ότι επέφεραν βάρη σε συγκεκριμένη μόνο μερίδα του πληθυσμού.

Τα οικονομικά προβλήματα της Σλοβενίας δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης δήλωσε ο ολλανδός υπουργός και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο σημαντικός αριθμός επισφαλών δανείων στον τραπεζικό τομέα της Σλοβενίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να είναι η επόμενη μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα που θα ζητήσει να ενταχθεί στο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τις προβληματικές χώρες, αλλά όχι για την Σλοβενία. «Η Σλοβενία δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ