Λίστα 6.000 καταθετών που έβγαλαν χρήματα από την Κύπρο πριν το κούρεμα
Κατάλογος με 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, σύμφωνα με κυπριακά μέσα, το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προχώρησαν σε απόσυρση καταθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο, εστάλη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Κατάλογος με 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, σύμφωνα με κυπριακά μέσα, το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου προχώρησαν σε απόσυρση καταθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο, εστάλη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
Ο κατάλογος θα τεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και την ερχόμενη Πέμπτη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε όλα τα ονόματα.
Ο φάκελος με τον κατάλογο ανοίχτηκε το πρωί της Τρίτης σε κλειστή συνεδρία από τον κ. Συλλούρη, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, την απογοήτευση και το θυμό του γιατί η ΚΤ δεν απέστειλε όλα τα στοιχεία που ζητούσε η Επιτροπή και αφορούσαν τις εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.
Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει σε επιστολή της ότι ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και ζητά να αναδιατυπωθεί το αίτημα για παροχή πληροφοριών. Δεν είναι βέβαιο, αν το αίτημα της Βουλής είναι συμβατό με το τραπεζικό απόρρητο, υποστηρίζει η ΚΤ.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε, επίσης, ότι στην επιστολή που στάλθηκε στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι, όταν πάρθηκε απόφαση για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας για 1,8 δισ. ευρώ, δεν στάλθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν το ύψος του ELA προς τη Λαϊκή.
Τη δυσαρέσκειά του γιατί η Βουλή δεν ενημερώθηκε για το ύψος του ELA κατά την ψήφιση της ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού.
Στην επιστολή του υποδιοικητή της ΚΤ, σημειώνεται ότι αποστέλλει τα στοιχεία των 15 πρώτων ημερών του Μαρτίου, γιατί η συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που θα καταλήξει στην Ερευνητική Επιτροπή πιθανόν να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της έρευνάς της.
Αναφέρει, επίσης, ο υποδιοικητής της ΚΤ ότι η έρευνα της Αlvarez & Μarsal καθώς και της Pimco στάλθηκαν στη Bουλή, προσθέτοντας ότι μετά την απόφαση του Eurogroup η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να την χειριστούν ως άκρως εμπιστευτική.
Υποδεικνύεται εξάλλου ότι δεν χρειάζεται η έγκριση της ΚΤ για απόσυρση χρημάτων από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ουδέποτε το ΔΣ της ΚΤ είχε μπροστά του τέτοια αιτήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα