Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Θάτσερ «προκαλούσε δέος» λέει η κινηματογραφική Σιδηρά Κυρία, Μ.Στριπ

Η Θάτσερ «προκαλούσε δέος» λέει η κινηματογραφική Σιδηρά Κυρία, Μ.Στριπ

Τον δικό της φόρο τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών απέτισε η κινηματογραφική Σιδηρά Κυρία, Μέριλ Στριπ. Η Στριπ χαρακτήρισε την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας «πρωτοπόρο για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική». Διαφορετική η προσέγγιση του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς που ζητά... ιδιωτικοποίηση της κηδείας της.

Τον δικό της φόρο τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών απέτισε η κινηματογραφική Σιδηρά Κυρία, Μέριλ Στριπ. Η Στριπ, η οποία για τον ρόλο της ως Θάτσερ κέρδισε ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, χαρακτήρισε την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας ως «μία προσωπικότητα που προκαλούσε δέος».

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία»

Σε ανακοίνωσή της, η Μέριλ Στριπ αναφέρει ότι «η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε, ηθελημένα ή αθέλητα, πρωτοπόρος για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που να μην έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που προώθησε στη Βρετανία στα τέλη του 20ού αιώνα. Τα σκληρά φορολογικά της μέτρα έπληξαν τους φτωχούς, ενώ η απόλυτη προσέγγισή της στους δημοσιονομικούς κανονισμούς, οδήγησε σε περισσότερα πλούτη για άλλους. Υπάρχει το επιχείρημα ότι η σταθερή, σχεδόν συναισθηματική της πίστη στη στερλίνα βοήθησε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τις καταιγίδες της ευρωπαϊκής νομισματικής ανασφάλειας» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Αλλά για μένα ήταν μια προσωπικότητα που προκαλούσε δέος με την προσωπική της δύναμη και το θάρρος της. Το να ανέλθει, με νόμιμα μέσα, στις τάξεις του βρετανικού συστήματος, συνδεδεμένου από τις τάξεις και φοβικού ως προς το φύλο όπως ήταν, την εποχή που το έκανε και με τον τρόπο που το έκανε, είναι ένα τρομερό επίτευγμα» τονίζει η Στριπ.

«Το να το κερδίσει, όχι επειδή κληρονόμησε τη θέση της ως κόρη ενός σπουδαίου άνδρα ή χήρα ενός σημαντικού άνδρα, αλλά μέσα από τον αγώνα της. Το ότι κατάφερε να αντέξει το στοχευμένο μίσος και τη γελοιοποίηση, χωρίς προηγούμενο κατά τη γνώμη μου, που απευθύνθηκε στην εποχή μας σε μια δημόσια φιγούρα που δεν ήταν κατά συρροή δολοφόνος. Και το ότι κατάφερε να κρατήσει τις πεποιθήσεις της συνδεδεμένες με φλογερά ιδανικά και ιδέες -όσο λανθασμένες ή προϊόν παραπλάνησης και αν μας φαίνονται τώρα-, χωρίς διαφθορά. Αυτό μου φαίνεται ως απόδειξη κάποιου είδους μεγαλείου, άξιου να κρίνει η ιστορία.

» Το να δώσει σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο λόγο να αντικαταστήσουν τη φαντασίωση του να γίνουν πριγκίπισσες με ένα άλλο όνειρο: την πραγματική επιλογή του να διοικήσουν το έθνος τους: αυτό είναι πρωτοπόρο και θαυμαστό» τόνισε η διάσημη ηθοποιός.

«Ήταν τιμή μου που προσπάθησα να φανταστώ το τελευταίο ταξίδι της, μετά την εξουσία: αλλά έχω μόνο ρίξει μια ματιά στο ποιοι ήταν οι αγώνες της και πως κατάφερε να περάσει στην άλλη πλευρά. Θα ήθελα να απευθύνω τα γεμάτα σεβασμό συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της» κατέληξε η Μέριλ Στριπ.

Η αντίδραση του Κεν Λόουτς

«Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πιο διχαστική και καταστροφική πρωθυπουργός της σύγχρονης εποχής» ανέφερε ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος συχνά στις ταινίες του καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα και έχει εξετάσει τις συνέπειες της θατσερικής πολιτικής.

«Τεράστια ανεργία, κλεισίματα εργοστασίων, καταστροφή κοινοτήτων: αυτή είναι η κληρονομιά της. Ήταν μαχητής και εχθρός της ήταν η βρετανική εργατική τάξη. Οι νίκες της ήταν υποβοηθούμενες από τους διεφθαρμένους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και πολλά Εργατικά Συνδικάτα. Εξαιτίας πολιτικών που ξεκίνησε η ίδια βρισκόμαστε σε τέτοιο χάλι σήμερα» γράφει ο Κεν Λόουτς.

«Άλλοι πρωθυπουργοί ακολούθησαν το δρόμο της, κυρίως ο Τόνι Μπλερ. Αυτή ήταν η οργανοπαίχτης, εκείνος η μαϊμού του» προσθέτει ο Κεν Λόουτς.

«Θυμηθείτε ότι αποκάλεσε τον Μαντέλα τρομοκράτη και ήπιε τσάι με τον βασανιστή και δολοφόνο Πινοσέτ» τονίζει.

«Πώς πρέπει να την τιμήσουμε; Ας ιδιωτικοποιήσουμε την κηδεία της. Ας τη θέσουμε σε διαγωνισμό και ας δεχθούμε τη φθηνότερη προσφορά. Είναι αυτό που θα ήθελε και εκείνη» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024