Για να καλυφθεί το πλήγμα στην απασχόληση στην ΕΕ λείπουν έξι εκατ. θέσεις
Για επιστροφή του επιπέδου απασχόλησης στην ΕΕ στα προ του 2008 επίπεδα απαιτείται η δημιουργία 6 εκατ. θέσεων εργασίας υποστηρίζει η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), τονίζοντας ότι 26 εκατ. Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εισαγωγή πολιτικών λιτότητας, διαπιστώνει και ζητά την επείγουσα υιοθέτηση μέτρων όπως η διασφάλιση της απασχόλησης των νέων, πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη μείωση των ελλειμμάτων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ή και δημιουργία νέων δημοσιονομικών πόρων που δεν θα επιβαρύνουν απασχόληση και επενδύσεις.
Έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας Θα χρειαστεί να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, ώστε το ποσοστό απασχόλησης στην ήπειρο να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλαδή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, υποστηρίζεται σε μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα, τη Δευτέρα.
Τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν άνεργοι 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2008.
Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης επιδεινώθηκε μετά την εισαγωγή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρατηρεί.
Μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει η ΔΟΕ στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε τον Φεβρουάριο το 10,9%, ενώ στην ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 12%.
Μόνο πέντε από τις 27 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) έχουν σήμερα ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23,5% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα, με 58%, και την Ισπανία με 55%.
Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται δομικό πρόβλημα.
Σε 19 χώρες, το 40% όσων αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά επί 12 ή περισσότερους μήνες.
«Μολονότι οι στόχοι της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικοί, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να μην αντιμετωπιστούν με μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν θεραπεύουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης», τονίζει η ΔΟΕ.
Η οργάνωση τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στην απασχόληση και συνιστά στις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, οι μειώσεις των μισθών βλάπτουν τις επενδύσεις και τη ζήτηση και, κατά συνέπεια, και το διευρωπαϊκό εμπόριο.
Θα πρέπει να υιοθετηθούν κατεπειγόντως μέτρα όπως η διασφάλιση της απασχόλησης των νέων, μια εκπαιδευτική πολιτική για να αποφευχθεί η σχολική αποτυχία, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη μείωση των ελλειμμάτων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, μείωση των υπέρογκων δαπανών ή ακόμη και η δημιουργία νέων δημοσιονομικών πόρων που δεν θα επιβαρύνουν την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κρήτη: Θλίψη για τον αθλητή ΑμεΑ που πέθανε μετά από τροχαίο – Είχε καθηλωθεί σε αμαξίδιο πριν από 23 χρόνια μετά από τροχαίο
- Οδοιπορικό του in: Πολύπαθη Μάνδρα – Η επόμενη μέρα
- «Υπάρχει και φιλότιμο»: Το αφιέρωμα της Finos Film για τα 60 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας
- Φάμελλος για Τσίπρα: Άδικο να ισοπεδώνεται όλη η αντιπολίτευση
- Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρό 2χρονο παιδί από επίθεση σκύλου
- Live streaming: Ρέθυμνο – Ολυμπιακός
