Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στην Ελλάδα αισθάνομαι σπίτι μου» λέει η Καρόλ Μπουκέ στο in.gr

«Στην Ελλάδα αισθάνομαι σπίτι μου» λέει η Καρόλ Μπουκέ στο in.gr

Μπορεί στην εμφάνιση να μοιάζει με Γαλλίδα, όπως της λένε, το ταμπεραμέντο της, όμως, είναι μεσογειακό. Η Καρόλ Μπουκέ, το μοναδικό Bond girl που έπαιξε σε ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, ήρθε στην Ελλάδα για το 14ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μίλησε στο in.gr για την ευρωπαϊκή της κουλτούρα, την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα και για το πόσο... βαρετός ήταν ο πράκτορας 007.

Μπορεί στην εμφάνιση να μοιάζει με Γαλλίδα, όπως της λένε, το ταμπεραμέντο της, όμως, είναι μεσογειακό. Η Καρόλ Μπουκέ, το μοναδικό Bond girl που έπαιξε σε ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, ήρθε στην Ελλάδα για το 14ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μίλησε στο in.gr για την ευρωπαϊκή της κουλτούρα, την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα και για το πόσο… βαρετός ήταν ο πράκτορας 007.

Τη συναντήσαμε στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου, λίγο πριν επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης. «Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ» λέει.

«Δεν αισθάνομαι ότι ανήκω κάπου, εκτός από την ευρωπαϊκή κουλτούρα, η οποία προέρχεται από εδώ, από την Ελλάδα. Για παράδειγμα αγαπώ τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με καθησυχάσει στη Νέα Υόρκη, αν και είναι συναρπαστική. Όταν κοιτάζω την Ακρόπολη, ηρεμώ, σκέφτομαι ότι υπάρχει εκεί κάτι που καταλαβαίνω» δηλώνει.

«Είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Αλλά και για τη Γαλλία και για την Ιταλία. Δεν μπορώ, όμως, να φανταστώ την Ευρώπη να μην είναι πια Ευρώπη».

Υπάρχουν, όμως, σήμερα περισσότερα πράγματα που χωρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες ή που τις ενώνουν;

«Τις χωρίζει η οικονομία. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Η Γαλλία εξωτερικά φαίνεται καλά, αλλά στην πραγματικότητα εργοστάσια κλείνουν κάθε μέρα, τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά, υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Δεν σας λέω ότι η Γαλλία δεν είναι καλά, επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Αυτή είναι η αλήθεια. Και, φυσικά, όλοι παραπονιούνται, οπότε τα άκρα ενισχύονται (η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά). Όπως και στην Ιταλία, όπως και παντού. Ο κόσμος φοβάται» λέει.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; «Δεν ξέρω. Έχω μια οργάνωση για παιδιά και ξέρω πως να είμαι αποτελεσματική σε μικρή κλίμακα. Ξέρω τι πρέπει να γίνει για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Σε μεγάλη κλίμακα, όμως, δεν ξέρω. Δεν έχω τις απαντήσεις. Αν κάποιος τις είχε, τότε θα διοικούσε την Ευρώπη».

Την ώρα που τα ποσοστά του Φρανσουά Ολάντ πέφτουν, την ρωτάμε ποια είναι η δική της γνώμη για τον γάλλο πρόεδρο.

«Ο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε μια απογοήτευση για όλους» λέει. «Τα επίπεδα της δυσαρέσκειας ανεβαίνουν και ύστερα συνέβη ένα σκάνδαλο, ένα τεράστιο σκάνδαλο με επίκεντρο έναν υπουργό. Δεν είναι θέμα ηθικής για μένα. Δεν μπορεί να είσαι τόσο ηλίθιος! Για μένα είναι χειρότερο. Είναι σαν έχεις έναν σκηνοθέτη και είναι πολύ καλός, αλλά δεν ξέρει να κάνει μια ταινία. Δεν με ενδιαφέρει εάν είναι πολύ ευγενικός, θα μου άρεσε να βγούμε για φαγητό και να κάνουμε παρέα. Αλλά αν δεν ξέρεις τίποτα από φωτισμό, κάμερες, σενάριο, τότε μην γίνεις σκηνοθέτης. Το να λες «κάναμε αυτό και δεν πέτυχε» δεν αρκεί σαν απάντηση. Και δεν είναι αρκετό και για μια ολόκληρη χώρα» επισημαίνει.

Η πρώτη συμμετοχή της Καρόλ Μπουκέ σε ταινία ήταν στο Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου του Λουίς Μπουνιουέλ. Διάσημη διεθνώς έγινε ως ένα από τα κορίτσια του Μποντ, δίπλα στον Ρότζερ Μουρ στο Για τα Μάτια σου Μόνο.

«Η μία ταινία, το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου του Μπουνιουέλ άλλαξε τη ζωή μου και η άλλη (ο Μποντ) δεν άλλαξε τίποτα. Ήταν απλά δουλειά» λέει.

Τη φόβιζε ο Μπουνιουέλ;

«Πάρα πολύ. Τόσο που δεν θυμάμαι τίποτα από τα γυρίσματα, είναι σαν μια μαύρη τρύπα. Ήταν η πρώτη μου ταινία. Στα γυρίσματα όλοι μιλάνε και είναι πολύ φυσιολογικό, όμως εγώ δεν το ήξερα αυτό. Νόμιζα ότι έλεγαν: «Θεέ μου είναι κακή, Θεέ μου είναι κακή». Πήγαινα στο σετ και έλεγα: «Παίζω ακόμα στην ταινία;» και μου απαντούσαν: «Φυσικά, παίζεις». Νόμιζα κάθε μέρα ότι θα με απολύσουν. Ήταν ένας εφιάλτης. Ο Μπουνιουέλ ήταν πολύ ευγενικός μαζί μου, αλλά εγώ φοβόμουν. Όχι τον Μποντ, εκεί βαριόμουν» προσθέτει.

Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων της ταινίας; «Είναι απολαυστικό να βλέπεις τον Μποντ και για έναν σκηνοθέτη είναι διασκεδαστικό να το γυρίζει. Για έναν ηθοποιό είναι μόνο ειδικά εφέ. Tο χειρότερο για έναν ηθοποιό είναι να κάνει ταινία με ειδικά εφέ. Υποκρίνεσαι ότι φωνάζεις σε ένα στρώμα, μπροστά σε ένα ενυδρείο, γυμνή με ένα μαγιό, χωρίς καν ρούχα. Όταν ήμασταν στην Κέρκυρα και κάναμε γυρίσματα μέσα στο νερό, τουλάχιστον κάτι συνέβαινε, αλλά το να υποκρίνομαι ότι κάνω ορειβασία σε ένα βουνό, είναι βαρετό. Σήμερα είναι ακόμα πιο βαρετό: υποκρίνεσαι μπροστά από μία πράσινη οθόνη που βρίσκεται μέσα σε μια μπλε οθόνη. Δεν μου είπαν ψέματα, βέβαια. Δεν μου είπαν: «Θα κάνεις τον Μποντ και θα μοιάζει σαν τη Μήδεια. Δεν το είπαν αυτό»» συμπληρώνει.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024