Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 4 τρόποι που το άγχος βλάπτει το δέρμα

Οι 4 τρόποι που το άγχος βλάπτει το δέρμα

Προβλήματα ομορφιάς, ρυτίδες, ακόμα και φαγούρα που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι οφείλονται στο στρες.

Ευφραιμίδη Μαρίλη

Εκείνο που αγχώνεται περισσότερο από εμάς είναι το δέρμα μας. Και αυτό είναι κακό, γιατί γερνάει. «Το δέρμα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το νευρικό σύστημα» εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Στην πραγματικότητα έχει και αυτό το δικό του νευρικό σύστημα το οποίο μάλιστα είναι πιο εκτεταμένο από το κεντρικό του οργανισμού. Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος και δεδομένου ότι και αυτό εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, τις ορμόνες του στρες, μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος που τελικά απελευθερώνει».
1. Αλλεργική δερματίτιδα
Το μέτωπο κοκκινίζει και έχει φαγούρα. Σιγά σιγά το εξάνθημα απλώνεται μέχρι το λαιμό. Τι συμβαίνει; «Στους ενήλικες το στρες είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της αλλεργικής δερματίτιδας» εξηγεί η δερματολόγος. Το άγχος πυροδοτεί ένα χείμαρρο από αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η ορμόνη του, η κορτιζόλη, διεγείρει την παραγωγή ισταμινών στο δερματικό ιστό. Αυτές προκαλούν φλεγμονές, κάτι που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των ινοβλαστών.
Στο ιατρείο εφαρμόζονται ειδικές μάσκες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και είναι πλούσιες σε καταπραϋντικά και επουλωτικά συστατικά, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στην κλινική δερματολογία για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Στη συνέχεια συστήνουμε σκευάσματα για το σπίτι, τα οποία κατασκευάζονται στο φαρμακείο και περιέχουν απαλυντικές ουσίες σε μεγάλη συγκέντρωση. Αν ωστόσο τα συμπτώματα είναι γενικευμένα, η δερματολόγος θα σας συστήσει αντιισταμινικά φάρμακα σε χάπια από το στόμα και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές για τοπική εφαρμογή.
2. Αφυδάτωση
Καθώς διαταράσσει την έκκριση των ορμονών, το στρες βλάπτει τις αποθήκες νερού του δέρματος. Εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης, διαταράσσεται η ισορροπία του υδρολιπιδικού φραγμού με αποτέλεσμα τη «διαδερμική απώλεια υγρασίας» προς το περιβάλλον. Οι υγιείς επιδερμίδες προστατεύονται από μία παχιά και συμπαγή κεράτινη στοιβάδα, ασπίδα που συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος. Όταν όμως η κεράτινη στοιβάδα παρουσιάζει ρωγμές, τότε η υγρασία δραπετεύει και χάνεται.
Τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντοχή του ενάντια στις ασθένειες αλλά και στην εικόνα του. Χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού, τα δερματικά κύτταρα καταρρέουν. Οι δομές που υποστηρίζουν τις στοιβάδες γίνονται σκληρές και άκαμπτες. Τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στα κύτταρα ενώ συγχρόνως τα απόβλητα δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Το δέρμα δείχνει θαμπό, άτονο, γερασμένο και αφυδατωμένο.
3. Ρυτίδες
Το νιώθουμε στο σώμα: όταν αγχωνόμαστε, οι μυς κάνουν ακούσιες συσπάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στο πρόσωπο. Οι μυς συσπώνται, το δέρμα ταλαιπωρείται και οι ρυτίδες βαθαίνουν. Για να τους βοηθήσουμε να χαλαρώσουν μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τεχνικές χαλάρωσης που αφορούν όλο το σώμα ή σε ενέσεις μπότοξ που γίνονται πάνω σε συγκεκριμένους μυς τους προσώπου και εμποδίζουν τις μυικές συσπάσεις.
4. Ακμή
Η κορτιζόλη που εκκρίνεται στον υποθάλαμο σε κάθε αγχώδη κατάσταση για να μεταφέρει τα μηνύματα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βιοχημικές αλλαγές σε όλο το σώμα και φαινομενικά αναίτια ξεσπάσματα όπως τα σπυράκια ακμής που βγάζει η νύφη πριν το γάμο. «Η διατάραξη της ισορροπίας επιδρά σε όλες τις λειτουργίες του δέρματος» εξηγεί η dermadoctor Όντρεϋ Κούνιν. «Αυξάνεται η έκκριση του σμήγματος στους τριχοσμηγματογόνους πόρους, δηλαδή στους σωλήνες μέσα από τους οποίους φυτρώνουν οι τρίχες και συγχρόνως διοχετεύεται το σμήγμα στην επιφάνεια.
Καθώς ο οργανισμός εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες σμήγματος από τις φυσιολογικές, διαταράσσεται η λειτουργία της κερατινοποίησης με συνέπει τα κερατινοκύτταρα (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας) να φράσσουν τους πόρους. Έτσι, το σμήγμα εγκλωβίζεται μέσα στον πόρο. Το αποτέλεσμα είναι σπυράκια στο χρώμα του δέρματος (λευκοί φαγέσωρες). Η ακμή των ενηλίκων είναι ένα συνηθισμένο σημάδι άγχους που μπορείται να καταπολεμήσεται με τα ειδικά προϊόντα και ακνεϊκό δέρμα.

woman.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024