Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρτσι, ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτηση του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να εκδοθούν δύο ιταλοί πεζοναύτες στην Ινδία για να δικαστούν για φόνο.

Οι ιταλοί πεζοναύτες, Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε, κατηγορούνται από το Νέο Δελχί ότι σκότωσαν δύο ινδούς ψαράδες, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της πειρατείας, τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, τα δυο μέλη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, που επέβαιναν στο πετρελαιοφόρο Εnrica Lexie άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αλιευτικού που βρισκόταν σε μικρή απόσταση, νομίζοντας ότι πρόκειται για πειρατές. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο ινδοί ψαράδες.

«Δεν μπορώ πια να είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης και ανακοινώνω την παραίτησή μου» δήλωσε ο Τζούλιο Τέρτσι, στη διάρκεια κατάθεσης στην Κάτω Βουλή. «Οι επιφυλάξεις μου για την απόφαση να στείλουμε τους ναυτικούς στην Ινδία δεν εισακούστηκαν» είπε.

Ο Τζούλιο Τέρτσι δέχθηκε σφοδρή κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης.

«Διάβασα ανακριβείς αναφορές. Είμαι άνθρωπος που υπηρετεί τους θεσμούς και δεν θα δρούσα ποτέ αυτόνομα ή ανεξέλεγκτα. Δεν ήθελα να επιστρέψουν οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού μας στην Ινδία» είπε.

Στις 11 Μαρτίου το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας είχε κάνει γνωστό ότι οι δυο στρατιωτικοί δεν θα επέστρεφαν στο Νέο Δελχί και ότι η υπόθεσή τους θα έπρεπε να λυθεί με αναφορά στο διεθνές δίκαιο.

Tην προηγούμενη εβδομάδα όμως ο Τέρτσι προέβη σε νέα δήλωση, με την οποία εξηγούσε ότι βάσει των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από τις ινδικές αρχές, οι Λατόρε και Τζιρόνε έπρεπε να γυρίσουν στην πρωτεύουσα της Ινδίας —όχι στην φυλακή, αλλά στην ιταλική πρεσβεία— για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ