Δεν πωλείται η Τράπεζα Κύπρου, δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου. Αναστάτωση προκλήθηκε μετά τις αναφορές στο διάταγμα περί πώλησης των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, το οποίο εξέδωσε την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα, με τη χρήση του πρόσφατου νόμου πλαίσιο για εξυγίανση των τραπεζών. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς στην περίπτωση της Τρ.Κύπρου ακολουθείται διαδικασία εξυγίανσης.
Αναστάτωση προκλήθηκε μετά τις αναφορές στο διάταγμα περί πώλησης των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, το οποίο εξέδωσε την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα, με τη χρήση του πρόσφατου νόμου πλαίσιο για εξυγίανση των τραπεζών.
Τα διατάγματα είναι τα ίδια και για τις δύο τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς στην περίπτωση της Τρ.Κύπρου ακολουθείται διαδικασία εξυγίανσης, κάτι εντελώς διαφορετικό από το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, με το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Κετρνικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, επεσήμανε ότι ήταν όλα γνωστά για τον τρόπο που θα ακολουθούσαν για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.
Πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τα όσα διέρρευσαν για ενδεχόμενο διάλυσης της Τράπεζας Κύπρου.
Στην τράπεζα τοποθετήθηκε ειδικός διαχειριστής το τραπεζικό στέλεχος Ντίνος Χριστοφίδης, που δήλωσε στο Reuters ότι διορίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να επιβλέψει την αναδιάρθρωση της τράπεζας και την απορρόφηση μέρους της Λαϊκής.
Σημειώνεται ότι έντονη είναι η δυσαρέσκεια για τον διοικητή της κεντρικής τράπεζα, Πανίκο Δημηριάδη.
Σε ερώτηση γιατί δεν ήταν παρών ο διοικητής στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν προβλέπεται. Στο Eurogroup υπάρχει αποκλειστική συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών».
Ερωτηθείς αν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες».
Διατάγματα για πώληση 2 τραπεζών
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το FBI διερευνά την ένοπλη επίθεση σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ως τρομοκρατική ενέργεια
- Το Netflix έβαλε στο μάτι τον αθάνατο έρωτα των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα – Ετοιμάζει σειρά
- Χάκερ διέγραψαν όλα τα αρχεία της αμερικανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας ως αντίποινα για το σχολείο στη Μινάμπ
- Τσέλιε – ΑΕΚ: Τρία γκολ στο ημίχρονο η «Ένωση» κι ένα ακόμη στο 49′ (vids)
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Μπρεντ – Αρνητικό ρεκόρ από τον Αύγουστο του 2022
- Ανάλυση ΕΝΑ για την ελληνική οικονομία – Χαμηλότερο από το 2019 το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ

