15ο ΦΝΘ: Η ώρα του ελληνικού ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ του Κούλογλου είναι μια πολύ καλή καταγραφή της συλλογικής μνήμης (ή αμνησίας) που συνοδεύει κάποια ιστορικά γεγονότα. Μέσα από συγκινητικές μαρτυρίες κατοίκων που τα έζησαν, προσπαθεί να θυμίσει στους θεατές (αλλά και σε μία σχολική τάξη) την ιστορία του τόπου τους.
Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Κι αυτό γιατί αν περιμένει κανείς να δει ένα ντοκιμαντέρ για τους νεοναζί θα απογοητευτεί. Ο Στέλιος Κούλογλου δεν ρίχνει μια πιο βαθιά ματιά στο φαινόμενο του νεοναζισμού και επικεντρώνεται σε αυτά που όλοι έχουν παρακολουθήσει στις τηλεοράσεις, ενώ το ντοκιμαντέρ του δεν προσφέρει κάποια καινούρια γνώση. Παρ’ όλα αυτά κάνει εξαιρετική δουλειά στο χτίσιμο ενός ντοκιμαντέρ για τη μνήμη και τη λήθη.
Ο Δημήτρης Αθυρίδης αποφασίζει να ακολουθήσει τον Γιάννη Μπουτάρη λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση για τη δημαρχεία Θεσσαλονίκης το 2010, στο ντοκιμαντέρ του Ένα Βήμα Μπροστά.
Τα πολιτικά παιχνίδια, τα σκάνδαλα, η δυναμική προσωπικότητα του Γ.Μπουτάρη. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο μία ταινία για τα παιχνίδια εξουσίας, αλλά και μια δυνατή προσωπογραφία του υποψήφιου (και στη συνέχεια εκλεγμένου) δημάρχου της Θεσσαλονίκης.
Ένα ντοκιμαντέρ για έναν σπουδαίο άνθρωπο του ελληνικού σινεμά προβλήθηκε, δυστυχώς σχεδόν σε άδεια αίθουσα, το βράδυ της Πέμπτης στις Αποθήκες του λιμανιού. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ «Ντίνος Κατσουρίδης: Μια Ζωή σαν Σινεμά», ένα ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να συνοδεύει τις παρουσιάσεις του βιβλίου που έγραψε ο ίδιος πριν φύγει.
Παρά τα προβλήματά του, το ντοκιμαντέρ προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το έργο ενός σκηνοθέτη (και σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας) που έχει προσφέρει τεράστιο έργο στο ελληνικό σινεμά, από την εποχή του Φίνου στο Έγκλημα στα Παρασκήνια και από εκεί στις ταινίες με τον Θανάση Βέγγο και στη συμμετοχή ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου.
Αγγελική Στελλάκη
Διαβάστε ακόμη: Δεκαπέντε Χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα του σινεμά και δείτε τις νέες προβολές, κινηματογραφικά νέα και αίθουσες προβολής!
- Τζον Γουίκ: Ο Κιάνου Ριβς φέρνει το χάος στο PlayStation – «Χρυσό φαινόμενο»
- Ένα ήπιο κύμα αντίστασης στον Τραμπ έκανε τη εμφάνισή του – Τι μπορεί να πετύχει
- Ο Κωστούλας έγινε… Κατσούλας και τα social media «δικάζουν» τον Ντάρεν Φλέτσερ (pics)
- Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους» – Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμούς στα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ συζητήσουν άρση των κυρώσεων
- Τουρκία: Κατέρρευσε το φράγμα Ντιμ στην Αττάλεια – Πλημμύρες και καταστροφές, εκκενώνονται σπίτια
- Κάτω τα χέρια από τον Γιάνη Μαΐστρο!



