Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο «κουρέματος», δηλώνει ο Μιχ.Σαρρής
Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. «Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε αν ένας φόρος κάποιου είδους στις καταθέσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει ώστε να οριστικοποιήσουμε το πακέτο. Τώρα μιλάμε για διαφορετικούς αριθμούς και πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές πηγές» είπε. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.
Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Σε δηλώσεις, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.
Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.
Η φορολόγηση καταθέσεων «είναι σίγουρα στο τραπέζι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε αν ένας φόρος κάποιου είδους στις καταθέσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει ώστε να οριστικοποιήσουμε το πακέτο» είπε.
«Τώρα μιλάμε για διαφορετικούς αριθμούς και πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές πηγές» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ φέρονται να επεξεργάζονται πρόταση νόμου για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Εξυγίανση – αναδιάρθρωση Λαϊκής Τράπεζας και κούρεμα μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο που διαμορφώνεται στη Βουλή για εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα στήριξης, μεταδίδει το δίκτυο sigmalive.
Από την εξυγίανση της Λαϊκής, αναφέρει το sigmalive, υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ αφού το πιθανότερο είναι να εξαιρεθούν οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που είναι 560 εκατ. ευρώ ενώ προσμετρούνται και τα 250 εκατ. ευρώ από την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα.
Το υπόλοιπο ποσό, οι ενδείξεις θέλουν να βρίσκεται από κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.
Μάλιστα η τρόικα φαίνεται να ζητά κούρεμα 15% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Όσον αφορά το ταμείο αλληλεγγύης, το Eurogroup φαίνεται να το αποδέχεται ωστόσο προτείνει χαρακτήρα επενδυτικό με μηδενική απόδοση δηλαδή τα λεφτά που θα καταλήξουν στο συγκεκριμένο ταμείο δεν θα προσμετρούνται στο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, αναφέρει το stockwatch.
Όπως διέρρευσε οι πόροι του ταμείου αλληλεγγύης θα διατίθενται για στήριξη των τραπεζών και για την κοινωνική συνοχή, δηλαδή για άβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων που θα προκύψουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δεν κάνει βήμα πίσω ο Νετανιάχου – «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το Ιράν»
- Θεσσαλονίκη: Ως ανθρωποκτονία ερευνάται ο θάνατος άνδρα, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στην Ευκαρπία
- Πακιστάν: «Βαριέμαι μέχρι θανάτου» – Οι δημοσιογράφοι περιμένουν άπρακτοι μια είδηση για τις συνομιλίες Ιράν και ΗΠΑ
- Μίλαν – Ουντινέζε 0-3: Αδιανόητο κάζο για τους Ροσονέρι
- Έφτασε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα το Άγιο Φως – Μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα
- Ντε Τζέρμπι: «Θέλω να δω ξανά την Τότεναμ που έβλεπα όταν είχε τον Ποστέκογλου»
