Η χαλάρωση των προγραμμάτων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι δύο χώρες θα τεθούν σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως το Ecofin ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2012 είχε δώσει παράταση ενός έτους στο πρόγραμμα της Πορτογαλίας, προκειμένου να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και οι αντιδράσεις που προκαλεί το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησαν την πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει πρόσθετο χρόνο και παράταση των δανείων που έχουν εκχωρηθεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Αλλά και η προεδρεύουσα στο Ecofin Ιρλανδία επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί στο Δουβλίνο κατά 15 χρόνια, κατά μέσον όρο, ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές δανεισμού.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν σημειωσε χθες πως η ιρλανδική κυβέρνησή γνωρίζει ότι η επιμήκυνση που θα της δοθεί μάλλον δεν πρόκειται να είναι τόσο μακρά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας προ ημερών στην ολλανδική βουλή εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και είχε τονίσει πως το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε τη δυνατότητα στις δύο χώρες να σταθούν στα πόδια τους σταδιακά και με λιγότερους κινδύνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ