Η ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε μία διάλεξη
Τα 130 χρόνια ιστορίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζονται μέσα από την ομιλία του αρχαιολόγου Κώστα Πασχαλίδη, την Τρίτη, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134-136), με τίτλο Η ίδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μια διάλεξη.
Ιδρύθηκε από την αρχή ως «Εθνικόν» και παρά τις πιέσεις να ονομαστεί «Κεντρικόν» διέσωσε τον αρχικό του τίτλο, αποπερατώθηκε με ζήλο για να πλαισιώσει τους βασιλικούς γάμους των τότε διαδόχου Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Σοφίας, και στέγασε τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
Ο λόγος για τα 130 χρόνια ιστορίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που παρουσιάζονται μέσα από την ομιλία του αρχαιολόγου Κώστα Πασχαλίδη, την Τρίτη, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134-136), με τίτλο Η ίδρυση, η ιστορία και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μια διάλεξη.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας, ως Υγειονομείο και ως προσωρινό κρατητήριο στην Κατοχή. Βομβαρδίστηκε ανελέητα και έχασε τη στέγη του στα Δεκεμβριανά, γιατί βρέθηκε στη ζώνη του πυρός. Κόντεψε να μετατραπεί σε έδρα του Αρειου Πάγου, αλλά αποκαταστάθηκε ως Μουσείο χάρη στις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις των διευθυντών του, αμέσως μετά τον Πόλεμο.
Επανεξέθεσε το σύνολο των Συλλογών του δύο φορές μέσα στα τελευταία 65 χρόνια φτάνοντας τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εκθέσεων, με δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες σε προθήκες και διακόσιες χιλιάδες καταγεγραμμένες στις αποθήκες του.
Το μουσείο έχει εξυπηρετήσει περί τις 9.000 διαφορετικές μελέτες ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο στα 130 χρόνια της λειτουργίας του, καθώς και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις με τεράστια επιτυχία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια εκπονεί και παρουσιάζει αναρίθμητα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και δέχεται ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού με απόφαση Κικίλια
- Πώς το scrolling επηρεάζει τον εγκέφαλό μας
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ζητά εκλογές και οδηγείται σε «μετωπική» με τον Μητσοτάκη
- Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι πάνε ταμείο
- Συνταγή: Σαλάτα με κριθαράκι και ρεβύθια
- Το σπιράλ της ακρίβειας: Εκρηκτικές ανατιμήσεις, νέες απειλές και καθηλωμένα εισοδήματα
- Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ – Τάνκερ χτυπήθηκε από «άγνωστα βλήματα» ανοικτά των ΗΑΕ
- Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442