Ευκαιρία διόρθωσης το λάθος του ΔΝΤ, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου
«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» για αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο την παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο στο πρώτο Μνημόνιο την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση -το περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» για αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο την παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο στο πρώτο Μνημόνιο την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση -το περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει, εν ευθέτω χρόνω, το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι το λάθος του ΔΝΤ αποτελεί ένα ισχυρό όπλο εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, την ερχόμενη Ανοιξη, για τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ο κ. Σαμαράς στο λεγόμενο «Ζάππειο Ι», τον Ιούλιο του 2010, σημειώνουν όμως ότι χρειάζεται επίγνωση των πολιτικών συνθηκών πριν γίνει η κίνηση του πρωθυπουργού.
Τόσο στη Γερμανία, όσο και στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο εμφανίζονται απρόθυμοι για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα έως το 2016. Εντούτοις, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, τονίζουν ότι η χώρα χρειάζεται χρόνο, ώστε να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόλεμος Ιράν: Οικονομικός «σεισμός» με άλμα στο πετρέλαιο, μπλόκο στο Ορμούζ και παγκόσμια κρίση
- Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Εντοπίστηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος της frontex
- Κίνα: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά θέσεις εργασίας στη χώρα
- Γιορτή σήμερα 14 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]
- Γιουνάιτεντ – Λιντς 1-2: Ήττα – σοκ για τη Μάντσεστερ από τα «παγώνια»

