Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο αιώνες γιόρτασε η «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν

Δύο αιώνες γιόρτασε η «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε που η Τζέιν Όστεν έγραψε το αριστούργημά της Υπερηφάνεια και Προκατάληψη. Μόνο στη Βρετανία εκτιμάται ότι το μυθιστόρημα πωλεί κάθε χρόνο 50.000 αντίτυπα. Δύο αιώνες μετά το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν εξακολουθεί να συναρπάζει τους αναγνώστες, ενώ η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσι ενσαρκώνουν τον ιδανικό έρωτα.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε που η Τζέιν Όστεν έγραψε το αριστούργημά της Υπερηφάνεια και Προκατάληψη. Μόνο στη Βρετανία εκτιμάται ότι το μυθιστόρημα πωλεί κάθε χρόνο 50.000 αντίτυπα.

Η ρομαντική ιστορία της Ελίζαμπεθ Μπένετ και του περήφανου κυρίου Ντάρσι έχει αγαπηθεί από αναγνώστες (και κυρίως αναγνώστριες) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή: ένα κορίτσι συναντά ένα αγόρι, στην αρχή τον μισεί, μετά τον ερωτεύεται. Πρόκειται για τη βάση κάθε ρομαντικής ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε βιβλία και ταινίες.

Ωστόσο, μέσα από τη ρομαντική ιστορία, η Τζέιν Όστεν ρίχνει μια ειρωνική -αλλά και τρυφερή- ματιά στην βρετανική κοινωνία εκείνης της εποχής, δημιουργεί έναν από τους καλύτερους γυναικείους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ σχολιάζει το φαινόμενο του γάμου, την οικογένεια, τη θρησκεία.

Η Υπερηφάνεια και Προκατάληψη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου 1813 και δεν υπήρξε αυτομάτως επιτυχία. Είχε καλές πωλήσεις, αλλά δεν ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.

«Η Όστεν είναι μία από τις ελάχιστες συγγραφείς που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με το κοινό και αγαπούν οι κριτικοί και οι ακαδημαϊκοί» αναφέρει στο CNN η Τζάνετ Τοντ, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσι έχουν αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες ιστορίες (όπως για παράδειγμα η Μπρίτζετ Τζόουνς), έχουν μεταφερθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση -με τον Κόλιν Φερθ να είναι έως σήμερα αξεπέραστος ως κύριος Ντάρσι-, ενώ έχει εμπνεύσει ακόμα και παρωδία με ζόμπι.

Για τα 200 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τη Δευτέρα ξεκινά στο Μπαθ ένας διεθνής μαραθώνιος ανάγνωσης του βιβλίου, ενώ εκθέσεις έχουν προγραμματιστεί, καθώς και μία θεατρική παράσταση στο Λονδίνο.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου θα διεξαχθούν διαλέξεις, ένας χορός αντίστοιχος της εποχής, ενώ η συγγραφέας Π.Ντ.Τζέιμς που μετέτρεψε την «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» σε βιβλίο μυστηρίου («Ο θάνατος έρχεται στο Πέμπερλι») θα δώσει ομιλία.

Τι είναι, όμως, αυτό που ελκύει τους αναγνώστες 200 χρόνια μετά στο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν;

Εκτός από την λεπτομερή μικρογραφία της εποχής που πραγματοποιεί η συγγραφέας, στο κέντρο του βρίσκονται οι χαρακτήρες: γεμάτοι λάθη και πάθη, αλλά ανεξάρτητοι και δυναμικοί, η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσι αντιπροσωπεύουν ακόμα και σήμερα τον έρωτα στην τελειότητά του.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024