Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς συναντήθηκε την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο επίτροπος, μεταξύ άλλων, ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς συναντήθηκε την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο επίτροπος, που είχε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη, τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα και τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη, ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη μη μετατροπή και μη αναστολή των ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.
Παράλληλα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενημερωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που αναφέρουν ότι τα εγκλήματα μίσους κατά αλλοδαπών δεν αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με την επιβαρυντική περίσταση που ήδη προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα.
Ο επίτροπος ρώτησε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ που είναι προϋπόθεση για την καταγγελία περιστατικών εγκλημάτων ρατσιστικής βίας από την πλευρά των θυμάτων, που κατά κανόνα είναι αλλοδαποί.
Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον επίτροπο για την επανακατάθεση του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» και τη λήψη σειράς άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων.
Την Παρασκευή ο ο κ. Μουίζνιεκς θα συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μαχαιρωμένη βρέθηκε η σταρ του Broadway Ιμάνι Ντία Σμιθ στα 26 της – Κατηγορείται για φόνο ο σύντροφός της
- Θεσσαλονίκη: Απάτη – μαμούθ με «μαϊμού» τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ
- Δυτική Όχθη: Πέντε συλλήψεις υπόπτων μετά από επίθεση εποίκων σε σπίτι Παλαιστινίων – Τραυμάτισαν βρέφος
- Οι χριστουγεννιάτικες ευχές της οικογένειας ΜακΚίσικ (pics)
- Άρης Μουγκοπέτρος: Συνελήφθη ανήμερα των Χριστουγέννων στην Τρίπολη μετά από μήνυση της συζύγου του
- Sean «Diddy» Combs: Ζητά αποφυλάκιση και ακύρωση της καταδίκης του
