Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει τα έσοδα και με …κλειστούς καυστήρες
Η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα, αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το α' 20ήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Χρ.Σταΐκούρα. Ό,τι και να λένε οι αριθμοί, οι πολίτες είναι οργισμένοι, είπε ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, τονίζοντας πως αν ήταν μικρότερος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κίνηση θα ήταν μεγαλύτερη.
Η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα, αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το α’ εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταΐκούρα.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι την εποχή των μνημονίων και της κυριαρχίας των αριθμών η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιπλέον εμπόδιο στις εκκλήσεις για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Τα στοιχεία, πάντως, δεν δείχνουν αντίστοιχη πορεία για τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης, αλλά ούτε και για την κατανάλωση του καυσίμου.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, το α’ 20ήμερο του 2013 τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασαν σε 44,5 εκατ. ευρώ, έναντι 37,1 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012.
Η αύξηση εσόδων οφείλεται, πάντως, στην κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, αφού οι ποσότητες κατέγραψαν κάθετη πτώση, η οποία ξεπερνά το 80%.
Από το πετρέλαιο κίνησης τον Ιανουάριο του 2012 εισπράχθηκαν 72,9 εκατ. ευρώ, ενώ το α’ 20ήμερο του τρέχοντος φετινού μήνα εισπράχθηκαν 38,9 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μείωση περίπου 30%.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο ερωτών βουλευτής είπε πως ό,τι και να λένε οι αριθμοί, οι πολίτες είναι οργισμένοι και τόνισε πως αν ήταν μικρότερος ο φόρος στο πετρέλαιο, η κίνηση θα ήταν μεγαλύτερη.
Ανέφερε μάλιστα ότι παρότι ο κ. Στουρνάρας είπε σε συνέντευξή του ότι μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του, σε ό,τι αφορά πάντως την υπερφορολόγηση στους συμπολίτες μας φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από αυτά τα λάθη.
Αντικρούοντας το επιχείρημα του κ. Ψυχάρη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ προκάλεσε μείωση εσόδων και ανέφερε ότι υπήρξε μικρή απόκλιση τους στόχους του προϋπολογισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ.
«Προϋπολογίσαμε 1,340 εκατ. ευρώ και πήραμε 1,266 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ρεκόρ με καύσωνες για την Ελλάδα μέχρι το 2100
- Γούλβς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-4: Έριξε τεσσάρα και έπιασε πεντάδα
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της έντασης για να κρύψει τη δυσωδία του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Υποχώρησε ο S&P 500, οι επενδυτές πατούν φρένο με το βλέμμα στη Fed
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εναντιώνεται στην απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει όρους όπως «χορτοφαγικό μπέργκερ»


