Να πάρει πίσω την «αιφνιδιαστική, αδιαφανή και αναιτιολόγητη» απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του κ. Τζαβάρα και διαμηνύει ότι το θέμα του ΕΚΕΒΙ είναι θέμα «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», και γ’ αυτό «κάθε απόφαση για το μέλλον του πρέπει να συνδιαμορφωθεί και από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης».

«Η αιφνιδιαστική, αδιαφανής και αναιτιολόγητη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποτελεί σαφή ένδειξη για την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού στο χώρο της ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής, και ειδικότερα στο χώρο του βιβλίου» τονίζει η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι:

«Το ΕΚΕΒΙ, ένας θεσμός με διάρκεια και ιστορία δύο δεκαετιών, έχει κατορθώσει να γίνει σταθερό κέντρο αναφοράς για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ερευνητές, μεταφραστές και επιμελητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα βάσεις δεδομένων και επιχειρησιακά εργαλεία για την προώθηση και την ανάπτυξη του βιβλίου και της ανάγνωσης».

Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι είναι «υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού, της αξιολόγησης του έργου και των επιμέρους δράσεών του και της ένταξής του σε έναν νέο προσανατολισμό», αλλά ζητεί οι αλλαγές αυτές «να ενταχθούν σε ένα νέο οργανωτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πνευματικών φορέων και των ζωντανών πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά πρόκειται για θέμα «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», και γ’ αυτό «κάθε απόφαση για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ πρέπει να συνδιαμορφωθεί και από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης».

«Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να δείξουν την ευαισθησία που χρειάζεται για να γίνει το ΕΚΕΒΙ θεσμός δημόσιου συμφέροντος με υψηλή παραγωγή πολιτισμικών αγαθών και ισχυρή παρουσία στη διεθνοποίηση του ελληνικού πολιτισμού. Με την ανακοίνωσή μας ζητάμε άμεσα την αναστολή της απόφασης της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με κριτήρια αξιολόγησης για την άμεση και αποτελεσματική αναβάθμιση ενός φορέα, που μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην εποχή της κρίσης» καταλήγει η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας