Με μπλόκο στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου απειλεί η γερμανική αντιπολίτευση
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, με την ψήφο των οποίων έχουν πέρασει από το γερμανικό Κοινοβούλιο όλα τα πακέτα διάσωσης στην κρίση της Ευρωζώνης, απειλούν με «όχι» στο πακέτο για την Κύπρο, όπως συνάγεται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD σε γερμανική εφημερίδα. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε ο Γερμανός φορολογούμενος να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στη συνδρομή φοροφυγάδων» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD. Άλλες πληροφορίες θέλουν την όποια ψηφοφορία να γίνεται μετά τις εκλογές στη Λευκωσία.
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, με την ψήφο των οποίων έχουν πέρασει από το γερμανικό Κοινοβούλιο όλα τα πακέτα διάσωσης στην κρίση της Ευρωζώνης, απειλούν με «όχι» στο πακέτο για την Κύπρο, όπως συνάγεται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD στη Sueddeutsche Zeitung.
Άλλες πληροφορίες, που επκαλείται η Handelsblatt, θέλουν την όποια ψηφοφορία να γίνεται μετά τις εκλογές στη Λευκωσία.
«Όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε ο Γερμανός φορολογούμενος να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του SPD.
Εάν η καγκελάριος «θέλει την ψήφο του SPD για ένα πακέτο προς την Κύπρο, χρειάζεται πολύ καλούς λόγους, τους οποίους όμως δεν βλέπω προς το παρόν», είπε ο Γκάμπριελ.
Το πακέτο της Κύπρου φτάνει τα 17,5 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος εκ των οποίων στοχεύει στην στήριξη του κυπριακού τραπεζικού τομέα -ένα «μάλλον μικρό» πακέτο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης, αν και σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της Κύπρου, «είναι το μεγαλύτερο του είδους του».
Ο επικεφαλής του SPD αναφέρεται ουσιαστικά στις επιφυλάξεις που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία κυρίως για τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα -ανάλογες αναφορές μάλιστα έχουν γίνει και σε κοινοτικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε ο (επίσης Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς, πριν δοθεί βοήθεια στην Κύπρο «πρέπει να αποσαφηνιστεί από πού προέρχονται τα χρήματα που έχουν κατατεθεί» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ακόμη ενδεικτικότερες ήταν οι αναφορές του ευρωβουλευτή (με το γερμανικό CSU) Μάρκους Φέρμπερ, που ζήτησε εγγύηση ότι «τα χρήματα [του πακέτου] θα βοηθήσουν τους πολίτες της Κύπρου και όχι του Ρώσους ολιγάρχες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο η ψηφοφορία στο Βερολίνο να γίνει μετά τις κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου, πηγή στις Βρυξέλλες που επικαλείται η Handelsblatt ανέφερε πως το Eurogroup θέλει να περιμένει το διάδοχο του Χριστόφια.
«Ο απερχόμενος πρόεδρος αντιτίθεται κατηγορηματικά στις αποκρατικοποιήσεις» ανέφερε η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως «χωρίς έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το τένις στα άκρα: Η Σαμπαλένκα ανοίγει θέμα μποϊκοτάζ
- ΤτΕ: Το κακό σενάριο για τις τράπεζες αν παραταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή
- Ακυρώσεις πτήσεων και απογείωση τιμών από αεροπορικές εταιρείες λόγω Ιράν
- Κατηγορούμενος για κακούργημα ο διανομέας που πετούσε πέτρες κατά γυναικών στην Κηφισιά
- ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Η Ελλάδα και το ποδήλατο σε πρώτο πλάνο μέσα από μία εντυπωσιακή αγωνιστική διαδρομή με την υποστήριξη της ΔΕΗ
- Χέγκσεθ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, θα αμυνθούμε επιθετικά


