Για δημιουργία μονοπωλίου, μέσω της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας των θεραπειών με προϊόντα αμφίβολης ποιότητας που θα κατακλύσουν την ελληνική αγορά.

Η ΠΕΦ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει βρεθεί προ τετελεσμένου γεγονότος, με την συμπερίληψη του μέτρου της δραστικής ουσίας στο πολυνομοσχέδιο και αναρωτιέται πως το μέτρο αυτό, που έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τελικά θα οδηγήσει στην πολυπόθητη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι το μέτρο «εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία δεδομένου ότι ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε συναγερμό τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, την ίδια στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου.»

Επικαλείται μάλιστα πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΕΟΦ Γ.Τούντα ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι: «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία άμεσα και γενικευμένα.»

Η ΠΕΦ, συντασσόμενη στο πλευρό του ιατρικού κόσμου της χώρας σημειώνει ότι το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία θέτει σε αδικαιολόγητο κίνδυνο του χρόνιους πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, αφού αποσπά την ευθύνη της θεραπείας από τον γιατρό και την μεταβιβάζει στον φαρμακοποιό.

Εξάλλου, θεωρεί δεδομένη την οικονομική αποτυχία του μέτρου προβλέποντας αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οι γιατροί προτιμούν να συνταγογραφούν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεώτερα, προστατευμένα με πατέντο ακριβότερα φάρμακα όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.

Μονοπωλιακές συνθήκες
Τέλος, η ΠΕΦ ανησυχεί ότι μεθοδεύεται η καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αφού καμία εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους. «Οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών, θα εξοντώσουν σταδιακά τον εγχώριο ανταγωνισμό, θα εγκαταστήσουν ολιγοπώλιο και θα εδραιώσουν την πλήρη εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα και τον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με μόλις 17% συμμετοχή στη δαπάνη, επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στην εξοικονόμηση των 2,5 δισ. € μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως είναι οι μειώσεις τιμών γενοσήμων, το κλιμακωτό rebate (επιστροφή χρημάτων βάσει του όγκου πωλήσεων), το clawback και η αποζημίωση με βάση τη δραστική.

health.in.gr