To 8ο Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2012):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, συμμετέχουν 17 κινηματογραφικά σχέδια, που επιλέχθηκαν βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο post-production Two Thirty Five, για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

Τα Agora Works in Progress (8 Νοεμβρίου 2012):
Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ φιλοξενεί ταινίες σε εξέλιξη από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 53η διοργάνωση. Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία. Η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία, μαζί με την Cinelabs Greece.

Το Agora Film Market με ψηφιακή βιντεοθήκη (3–10 Νοεμβρίου 2012):
Φέτος στο Agora Film Market παρουσιάζονται 300 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της Αγοράς έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το Agora Film Market φιλοξενεί τις ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα Crossroads, ταινίες από τις γεωγραφικές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.