Πάνω από τα 1.000 ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις, λέει ο Γ. Βρούτσης
Πάνω από το «σκαλοπάτι» των 1.000 ευρώ θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως είπε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα», ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εφόσον αυτό θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, σημείωσε. Τι δήλωσε ο υπουργός για 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώσεις, όρια συνταξιοδότησης και τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Πάνω από το «σκαλοπάτι» των 1.000 ευρώ θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως είπε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα» ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εάν το άθροισμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Επί τάπητος είναι και το θέμα του ΕΚΑΣ, ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε ότι «υπό διαπραγμάτευση» βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των ορίων κατά δύο χρόνια (στα 67 από 65 έτη), ενώ για τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων από το 2013, καθώς «το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στην τηλεόραση του Antenna, είχε πει ότι «το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους» και πως «οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου».
Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είπε, στη συνέντευξή του στο Σκάι, ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν κινδυνεύουν» και «παραμένουν όπως είναι», ενώ για κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, σημείωσε πως παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Για τα ωράρια εργασίας, είπε ότι το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», καθώς δεν μπορεί να αξιολογηθούν ακόμα οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο δεν διευκίνρισε περισσότερα για το 6ήμερο που ζητεί η τρόικα χωρίς την αύξηση των ωρών εργασίας.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης, ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», όπως δήλωσε.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε επανειλημμένα πως η τελική απόφαση για τα μέτρα βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μινεσότα: Ερευνα σε βάρος δημοκρατικών για «συνωμοσία» διενεργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για στρατιωτικές δραστηριότητες στον εναέριο χώρο του Μεξικού και της κεντρικής Αμερικής
- Ισημερινός: Αναπτύσσονται 10.000 στρατιωτικοί για την αντιμετώπιση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά
- Η απεργία πείνας τελείωσε με την βρετανική κυβέρνηση να απορρίπτει συμβόλαιο 2 δισ. λιρών προς την Elbit
- Το Ιράν δεν είναι πλέον προσκεκλημένο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 47 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ για την απαγωγή του Μαδούρο
