Διαφωνία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στον καθορισμό του κατώτου μισθού με νομοθετική ρύθμιση
Τη διαφωνία τους στην εξαγγελία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω νομοθετικής ρύθμισης εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος μόνο της Ευρωζώνης. Είναι πρωτίστως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα στην Ελλάδα ισχύει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Τη διαφωνία τους στην εξαγγελία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω νομοθετικής ρύθμισης εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος μόνο της Ευρωζώνης. Είναι πρωτίστως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα στην Ελλάδα ισχύει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
«Συνεπώς, το επίπεδο ρύθμισης και προστασίας των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό. Η νομοθετική ρύθμιση ως προς τον κατώτατο μισθό ήδη έχει γίνει. Αυτό που τώρα έχει σημασία, τόσο για το θέμα αυτό, όσο και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις, είναι η ευθύνη και η πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχή» την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και συμπεριληφθεί στην προγραμματική συμφωνία η κυβέρνηση «να διεκδικήσει, μέσα από την Αναθεώρηση της Δανειακής Σύμβασης, ότι ‘η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας’».
«Το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με πρώτη και κύρια τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Όπου το κράτος συμβάλει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε ζητήματα που αφορούν σχετιζόμενα επιδόματα, τότε πρέπει να έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση
- Ουκρανία: Η Δύση πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επί του πεδίου, τονίζει ο Λαβρόφ,
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Μύθοι και αλήθειες για τους «αιώνιους»
- Ο Τραμπ παρέχει πλήρη στήριξη στον Νετανιάχου – Aπειλεί Ιράν, Χαμάς και Χεζμπολάχ «αν συμπεριφέρονται άσχημα»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]
- Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Εσπανιόλ, ζητήθηκε «φρένο» στον θυμό για τον Ζοάν Γκαρσία

