Hellastat : Υποχώρηση της ζήτησης αγροτικών εφοδίων
Δυσμενείς εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και κατ’ επέκταση στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων επέφεραν το 2011 η οικονομική κρίση και η επιβολή των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης της Hellastat ΑΕ.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 71 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
– Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε το 2011 κατά 9,2%, στα 313,34 εκατ. ευρώ. Το 73% των εταιρειών εμφάνισαν αυξημένες πωλήσεις έναντι του 2010, με τη μέση μεταβολή ανά εταιρεία να διαμορφώνεται σε 12,6% από 5,7% για την τελευταία τριετία.
– Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ (+46% από το 2010) ενώ τα προ φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 5 εκατ. ευρώ.
– Το περιθώριο μικτού κέρδους σημείωσε πτώση 1,5 μονάδας σε 18,5%. Αντιθέτως, τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ ενισχύθηκαν σε 6,6% και 1,6% αντίστοιχα, λόγω των αυξήσεων των τιμών.
– Οι εταιρείες εισπράττουν τις απαιτήσεις τους με ιδιαίτερα αργό ρυθμό (7 μήνες) ενώ η περίοδος διακράτησης των αποθεμάτων φτάνει τους δύο μήνες. Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις 46 ημέρες, λόγω του επαρκούς διαστήματος λήψης πίστωσης από τους προμηθευτές (7,5 μήνες).
– Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε οριακά σε 2,5 προς 1.
– Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoE) το τελευταίο έτος αυξήθηκε από 3,9% σε 5,6%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σομαλιλάνδη: Οποιαδήποτε παρουσία του Ισραήλ θα θεωρηθεί στόχος, προειδοποιούν οι Χούθι
- Ισημερινός: Ενοπλοι σκότωσαν έξι ανθρώπους σε πλαζ, ανάμεσά τους κορίτσι 2 ετών
- Κόσοβο: Νίκη Κούρτι στις βουλευτικές εκλογές – Μεγάλες πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Νεύρα στο Αιγαίο
- Σίγουρος ο Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αν δεν έχω τραυματισμούς, θα φτάσω σίγουρα τα 1.000 γκολ»
- Βρετανία: Καμία νέα γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα – Ιστορική κατάρρευση για τη Βρετανία