Στην Αυστραλία, το πιο γρήγορο πιστόλι του φυτικού βασιλείου
Το Drosera glanduligera, ένα μικρό σαρκοφάγο φυτό που φύεται στην Αυστραλία, είναι ο πιο γρήγορος δολοφόνος του φυτικού κόσμου -χρειάζεται μόλις 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να παγιδεύσει ένα έντομο που θα αποτελέσει στη συνέχεια το γεύμα του.
Ενα μικρό σαρκοφάγο φυτό είναι ο πιο γρήγορος δολοφόνος του φυτικού κόσμου στον πλανήτη. Το Drosera glanduligera που φύεται στην Αυστραλία χρειάζεται μόλις 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να παγιδεύσει ένα έντομο που θα αποτελέσει στη συνέχεια το…γεύμα του.
Το D.glanduligera είναι ένα μικρό στενόμακρο φυτό με ύψος 10-15 εκατοστών. Τα φύλλα του σχηματίζουν ρόδακες και καλύπτονται από τριχίδια με υαλώδη εμφάνιση τα οποία είναι καλυμμένα από μια κολλώδη ουσία. Μόλις το έντομο ακουμπήσει το φυτό ενεργοποιείται αυτόματα ένας μηχανισμός κίνησης του φυτού που σπρώχνει το έντομο προς τα τριχίδια. Η παγίδευση του εντόμου διαρκεί μόλις 400 χιλιοστά του δευτερόλεπτου. Αφού το έντομο παγιδευτεί στη συνέχεια το φυτό το καταπίνει. Το φυτό ήταν γνωστό αλλά ομάδα Γερμανών ερευνητών αποφάσισε να το μελετήσει καλύτερα. Χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας για να δουν το φυτό εν δράσει. Τα φυτά δεν είναι γνωστά για την ταχύτητα των κινήσεων τους για αυτό και οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από τις ικανότητες του D.glanduligera. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χάντμπολ: Η Εθνική Γυναικών δεν ταξιδεύει στο Ισραήλ λόγω της έκρυθμης κατάστασης
- Αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις την Κυριακή – Πού θα βρέξει
- ΗΠΑ: Η οργή ως θέαμα, 50 χρόνια μετά – Είναι το Network η πιο προφητική ταινία για τα media;
- Έρευνα: Τα σημάδια που «καρφώνουν» τους ναρκισσιστές
- Yπάρχει μια ταινία δράσης με τον Τζέισον Στέιθαμ που η Ρόουζ Μπερν θεωρεί «κρυμμένο διαμάντι»
- Εξωγήινοι: Πιθανοί, αλλά άφαντοι


