Τον σκληρότερο γαλλικό προϋπολογισμό των τελευταίων 30 ετών παρουσιάζει ο Ολάντ
Τη δημοσιονομική αξιοπιστία του γαλλικού κράτους και τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος στοχεύει να διαφυλάξει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει την Παρασκευή η κυβέρνηση Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων τριάντα χρόνων. Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών, αλλά πιθανή διάψευση των «φιλόδοξων» εκτιμήσεων για ανάπτυξη ή θα ρίξει έξω τον στόχο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή θα εξαναγκάσει τη κυβέρνηση σε επιπλέον μέτρα.
Τη δημοσιονομική αξιοπιστία του γαλλικού κράτους και τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος στοχεύει να διαφυλάξει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει η κυβέρνηση Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών. Ο πρώτος προϋπολογισμός του Σοσιαλιστή νέου προέδρου θα παρουσιαστεί το μεσημέρι της Παρασκευής και βασικός του στόχος είναι η μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, δεν λείπουν σοβαρές επιφυλάξεις: Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην εκτίμηση για ανάπτυξη της γαλλική οικονομίας κατά 0,8% τον επόμενο χρόνο -πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν υπεραισιόδοξη.
Πιθανή διάψευση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη ή θα ρίξει έξω τον στόχο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή θα εξαναγκάσει τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα. Ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, μιλώντας στο France2, υπερασπίστηκε τον στόχο λέγοντας πως είναι «ρεαλιστικός και προσιτός».
«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός πάλης και ανοικοδόμησης» είπε ο Ερό. Εάν η Γαλλία εγκαταλείψει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, υποστήριξε, «τα επιτόκια δανεισμού μας θα ανέβουν αμέσως».
Από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ στα οποία στοχεύει ο προυπολογισμός, τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από επιπλέον φόρους στα υψηλά εισοδήματα.
Σε επιπλέον 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το Παρίσι είτε μέσω της αύξησης στη φορολογία των επιχειρήσεων είτε μέσω μείωσης στις φοροαπαλλαγές. Τα τελευταία 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από συγκράτηση των δημόσιων δαπανών -μέρος της οποίας είναι και η πρακτική μίας πρόσληψης ανά δύο αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 16χρονη με πλαστή ταυτότητα σε μπαρ
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442