Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ» δηλώνει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ» δηλώνει ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ» δηλώνει στον Monde ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) το 1989 από τον Ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη. «Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το Ισλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ» δηλώνει στον Monde ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) το 1989 από τον Ιρανό ανώτατο πνευματικό ηγέτη.

Όπως αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα, τα χρόνια που προσπαθούσε να γλιτώσει από το θρησκευτικό διάταγμα που εξέδωσε εναντίον του ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό» δηλώνει, τονίζοντας:

«Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το Ισλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα».

To θρησκευτικό διάταγμα εναντίον του συγγραφέα για το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στοίχοι» έκανε τον Ρούσντι σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Ρούσντι όπου περιγράφει τα εννιά χρόνια της ζωής του μετά την έκδοση του θρησκευτικού διατάγματος.

«Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη» λέει ο Βρετανός συγγραφέας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024