Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των πανεπιστημιακών
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ/ΤΕΙ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), οι οποίοι την Τρίτη είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης των κομμάτων στο αίτημα των Ομοσπονδιών για συναντήσεις.
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ/ΤΕΙ) και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), οι οποίοι την Τρίτη είχαν συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης των κομμάτων στο αίτημα των Ομοσπονδιών για συναντήσεις.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, με κύριο ζήτημα την περικοπή των μηνιαίων αποδοχών των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΣΔΕΠ, «από την πλευρά των τριών προεδρείων αναπτύχθηκαν αναλυτικά τα επιχειρήματα για τις πολλαπλές συνέπειες που θα έχουν οι προτεινόμενες από το υπουργείο Οικονομικών περικοπές στις αποδοχές μας. Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισαν ότι:
- το μισθολόγιο των ακαδημαϊκών δασκάλων και των ερευνητών είναι εντυπωσιακά χαμηλό, το μοναδικό από τα ειδικά μισθολόγια που δεν έχει δεχτεί καμία αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία, δηλαδή από το 1997,
- οι όποιες περικοπές θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω του αυξανόμενου ρυθμού φυγής άξιων συναδέλφων προς πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και ως εκ τούτου θα επιβραδυνθεί η έρευνα και η καινοτομία που χρειάζεται η χώρα για να βρει διέξοδο από την κρίση και να μπει σε αναπτυξιακή πορεία,
- οι συνέπειες στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την έρευνα θα είναι αρνητικές, μειώνοντας τις δυνατότητες απασχόλησης νέων ερευνητών καθώς και συντήρησης και ανανέωσης των υποδομών των Ιδρυμάτων -εξίσου αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και για άλλες εισροές κονδυλίων από το εξωτερικό μέσω ερευνητικών προγραμμάτων,
- η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων λειτουργών της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας θα γίνει δραματική με τις επιπρόσθετες περικοπές στις συντάξεις στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση.
Έγινε αποδεκτό από όλους ότι με τις προτεινόμενες μειώσεις υποτιμάται πλήρως η αξία του παραγόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ενώ είναι ανάγκη η ελληνική Πολιτεία να τοποθετηθεί ως προς την αποτίμηση της εργασίας που χρειάζεται για την παραγωγή της ίδιας της γνώσης από τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές της χώρας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τέμπη: Νέες αποκαλύψεις για τα «βίντεο Καπερνάρου» – Ποιοί τα έκρυβαν επί δύο μήνες
- Μπενίτεθ: «Καλή ομάδα η Μπέτις, θα είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς»
- Βρετανία: Έχασε την έδρα του στο Μάντσεστερ ο Στάρμερ – Στηρίζει την ελληνικής καταγωγής Αγγελική Στόγια
- Πακιστάν – Αφγανιστάν: Οι φονικές μάχες στα σύνορα συνεχίζονται – Το Κατάρ προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει
- Μην ακούτε κανέναν: Όταν η Τεγιάνα Τέιλορ αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, όλοι την αποθάρρυναν
- Λουτράκι: Προσαγωγή ενός ατόμου για το θρίλερ με τον 17χρονο νεκρό – «Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει»



