Στη Βουλή ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει τον διορισμό του Τάκη Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του Γιάννη Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο, η ακρόαση των κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής δεν συνεπάγεται πως θα ληφθεί σήμερα και η απόφαση για την τοποθέτησή τους. Αναλυτικά στοιχεία για τις αμοιβές των συμβούλων του Ταμείου έως τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει τον διορισμό του Τάκη Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και του Γιάννη Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Ωστόσο, η ακρόαση των κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη από τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν συνεπάγεται πως θα ληφθεί σήμερα και η απόφαση για την τοποθέτησή τους.
Αυτό διότι ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011) προβλέπει πως πριν τον ορισμό της διοίκησης του Ταμείου η Επιτροπή ΔΕΚΟ διατυπώνει, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή την ανανέωση της θητείας τους.
Αλλά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή των 10 από τους 15 βουλευτές της Επιτροπής, καθώς διαθέτουν μόλις 9 μέλη σε αυτή.
Οι αμοιβές των συμβούλων
Εν τω μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία για τις αμοιβές των συμβούλων του Ταμείου έως τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Οι αμοιβές και τα έξοδα που καταβλήθηκαν σε συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 άγγιξαν τα 7 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης (χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς), οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.
Ειδικά, πάντως, για το ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι:
• Ολοκλήρωσε την αξιοποίηση τριών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με συνολικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί και αποδοθεί στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
• Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει τη νομική και τεχνική επεξεργασία και έχει ξεκινήσει διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση 6 ακόμα περιουσιακών στοιχείων.
• Έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η προετοιμασία 9 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με στόχο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιοποίησης τους εντός του 2013.
Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει, επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ (κατά την περίοδο Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012) και ότι το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι προϋπολογισμού για την αντίστοιχη περίοδο, ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 0,17% των πραγματοποιηθέντων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Αναφορικά με τις αμοιβές ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ σε συμβούλους που είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,49% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Τα οικονομικά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2011 έως το τέλος του ίδιου χρόνου έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές και έχουν εγκριθεί από τον μέτοχο σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Απρίλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ζέλσον: «Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη, ήμασταν άτυχοι στα προηγούμενα ματς»
- Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο
- Ο μάγος Μουζακίτης «έλιωσε» και τα… χιόνια
- Ζωγράφου: «Κατέβηκα για να ηρεμήσει και άρχισε να με χτυπά» – Ο οδηγός του λεωφορείου περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]


