Μίκης Θεοδωράκης και Ιλαρίων Αλφέγιεφ «συναντιούνται» στο Ηρώδειο
Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νόμπελ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.
Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νόμπελ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater και Song of Ascent του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.
Στη συναυλία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας.
Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα.
Το «Άξιον Εστί» καλύπτει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους.
Χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία – η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.
Ο Αφηγητής διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης στους ύμνους και ο Λαϊκός στα χορωδιακά τμήματα.
Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής), Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης).
Αφηγητής :Σταύρος Ζαλμάς
Τα ιερά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των gospels, ψαλμών, ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων καθώς και η μεσαιωνική λατινική ποίηση, γίνονται πηγή συνεχούς έμπνευσης για τον Μητροπολίτη Ιλαρίων Αλφέγιεφ, ο οποίος διακρίνεται όσο για την εξαιρετική του δεξιοτεχνία, όσο και για την πνευματική του διορατικότητα.
Τα έργα του που θα παρουσιαστούν στη συναυλία είναι:
Stabat Mater για soprano, mezzo ορχήστρα και χορωδία, Song of Ascent, Συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία, μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων με σολίστ: την Σβετλάνα Κασιγιάν και την Μαρίτα Παπαρίζου.
Συμμετέχουν:
- Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
- Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, Mαέστρος: Σταύρος Μπερής
- Μικτή Χορωδία ΔΕΗ, Mαέστρος: Κωστής Κωνσταντάρας
- Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου, Mαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
- Σολίστ παραδοσιακών οργάνων
- Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Εισιτήρια προπωλούνται:
www.ticketservices.gr (Πανεπιστημίου 39, τηλ: 210 7234567)
Τιμές: 80 55, 45, 35, 25, 10 ευρώ.
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μείωση της κίνησης των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
- Δύο συνταγές made in Italy
- Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ – Τουλάχιστον δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες
- Ρωσία: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από ουκρανικές επιθέσεις
- Όλα όσα χαρίζουν οι φράουλες στον οργανισμό μας
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Δικαστήρια σε τρία μέτωπα στριμώχνουν την κυβέρνηση
- Χειροκρότημα: 15.700 θεατές στην «Ειρήνη» των Καραθάνου- Δεληβοριά στην Επίδαυρο – Νέοι σταθμοί περιοδείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442