Συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο
Σε τροχιά ύφεσης δείχνει να βαδίζει η Ευρωζώνη, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητο.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ δεν είχε σημειώσει μεταβολή έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.
Όπως όλα δείχνουν, η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους. Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.
Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε (κατά 0,7%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και στην Ισπανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% έναντι του α΄τριμήνου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.
Στην Πορτογαλία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και η Κύπρος παρέμεινε σε ύφεση. Στη Φινλανδία, η πτώση ήταν 1% έναντι αύξησης 0,8% στο πρώτο τρίμηνο.
Η Eurostat δεν ανακοίνωσε στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ των «27», σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε παραμείνει αμετάβλητο.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Νωρίτερα, σήμερα, οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Γερμανία και της Γαλλία έδειξαν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης απέφυγαν, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, την ύφεση.
Σήμερα, επίσης, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,6% έναντι του Μαΐου, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,9%.
Στην ΕΕ, υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ στο α΄τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,8%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βραζιλία: 8 νεκροί και 4 αγνοούμενοι στην κατάρρευση οίκου ευγηρίας
- Ιράν: Εχουμε βυθίσει «πάνω από τριάντα πλοία» του, ισχυρίζεται αμερικανός ναύαρχος
- Πύραυλοι του Ιράν πλήττουν το Ισραήλ – Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και ως την Ιερουσαλήμ
- Κούβα: Είναι «ζήτημα χρόνου», λέει ο Τραμπ – Αναφορά σε σχέδιο αφού «τελειώσει» με το Ιράν
- Η Volkswagen κατασκεύασε στρατιωτικά οχήματα εν μέσω οικονομικής πίεσης
- Τραμπ: Και η Βουλή αρνήθηκε να περιορίσει τις εξουσίες του στον πόλεμο κατά του Ιράν