Σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί το 2012 το έλλειμμα της Γερμανίας
Το έλλειμμα το 2012 θα κυμανθεί πιθανώς στο 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή θα διαμορφωθεί στο ήμισυ του αρχικώς προβλεπόμενου 1%, «χάρη στη γενική κατάσταση της οικονομίας και στην ικανοποιητική κατάσταση στην αγορά της εργασίας» προέβλεψε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το έλλειμμα το 2012 θα κυμανθεί πιθανώς στο 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή θα διαμορφωθεί στο ήμισυ του αρχικώς προβλεπόμενου 1%, «χάρη στη γενική κατάσταση της οικονομίας και στην ικανοποιητική κατάσταση στην αγορά της εργασίας» προέβλεψε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο του εργατικού δυναμικού ανήλθε στα τέλη Ιουνίου στο 6,6%.
Αντίθετα, οι εταίροι της Γερμανίας απέχουν πολύ από το να σημειώσουν παρόμοιες επιδόσεις σε ό,τι αφορά το έλλειμμα. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερό θα επιδιώξει να διατηρήσει φέτος το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να διατηρήσει το έλλειμμα φέτος στο 2% του ΑΕΠ.
Στη Γερμανία το έλλειμμα συμπεριλαμβάνει το έλλειμμα των κρατιδίων, της ομοσπονδίας, της αυτοδιοίκησης και, τέλος, των ασφαλιστικών ταμείων.
Το χρέος της ομοσπονδίας θα έχει τάση αυξητική, εφόσον το Βερολίνο συμμετέχει στο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής αρωγής, που λειτουργεί στα όρια της ευρωζώνης.
Λόγω του χαμηλού ποσοστού ανέργων τα ελλείμματα όλων των λοιπών συνιστωσών είναι είτε ανύπαρκτα είτε πολύ χαμηλά και αναμένεται το συνολικό δημόσιο έλλειμμα να μην υπερβεί το 0,5% του υψηλού γερμανικού ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το υπέρογκο γερμανικό χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR, είπε ότι ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός της Γερμανίας δείχνει ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο προς τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που ενσωμάτωσε στο σύνταγμά της.
«Αν κάνουν το ίδιο όλες οι χώρες της Ευρώπης και ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης, τότε θα ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά αυτός είναι ο απαραίτητος δρόμος. Ο καθένας πρέπει λύσει τα δικά του προβλήματα. Κι εμείς έχουμε προβλήματα αλλά τα λύνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
- Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ: Νεκρός ο ηγέτης ένοπλης συμμορίας που υποστήριζε το Ισραήλ στη Γάζα


