Ολάντ και Μέρκελ συγκλίνουν στην ανάγκη αποφάσεων για ενίσχυση της ανάπτυξης
Με το θέμα των ευρωομολόγων να αποτελεί το βασικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ συγκλίνουν τουλάχιστον στην ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει μέτρα για την ανάπτυξη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους πριν τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Παρίσι. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής για την εξεύρεση λύσεων, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στη Σύνοδο, πόσο μάλλον για μία οριστική λύση που θα καθησύχαζε τις αγορές.
Με το θέμα των ευρωομολόγων να αποτελεί το βασικότερο σημείο τριβής ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ συγκλίνουν τουλάχιστον στην ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει μέτρα για την ανάπτυξη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους πριν τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι έχουμε εργαστεί πολύ για την ανάπτυξη και ότι «περιμένουμε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής». Όπως επισήμανε, «επιθυμούμε οικονομική σταθερότητα, αλληλεγγύη και ολοκλήρωση»· όλος ο κόσμος κοιτάζει προς την Ευρώπη και περιμένει αποφάσεις.
Πάντως, όπως είπε,το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική -και αύριο πολιτική- ένωση».
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη».
Ωστόσο, δηλώσεις της Μέρκελ όπως αυτή ότι όσο ζω δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, δυναμιτίζουν το κλίμα και μειώνουν τις προσδοκίες για μια αποτελεσματική Σύνοδο Κορυφής. Τη θέση της κατά των ευρωομολόγων και γενικά προτάσεων αμοιβαιοποίησης του χρέους η κυρία Μέρκελ επανέλαβε δε και την Τετάρτη, σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ως λύσεις αντιπαραγωγικές που αποτελούν «οικονομικό λάθος» και είναι «αναποτελεσματικές και εύκολες», αν δεν είναι και αντίθετες με το γερμανικό Σύνταγμα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής για την εξεύρεση λύσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στη Σύνοδο, πόσο μάλλον για μία οριστική λύση που θα καθησύχαζε τις αγορές.
«Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια Ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν… Θα χρειαστεί χρόνος για αυτό», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που σημείωσε ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα» ζητώντας «να μην υπερφορτώνεται κάθε Σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία